På onsdag gör IFK Kungälv  comeback i World Cup för första gången sedan 80-talet. Och man gör det inför laddade supportrar som hoppas få uppleva en bandyfest 60 mil hemifrån.
– Resan är lång men vi brinner verkligen för vår klubb, säger Skarp Gubbars kassör Jonny Carlsson.

När IFK Kungälv tar sig an Villa-Lidköping, Broberg/Söderhamn och ryska Jenisej under den kommande veckan blir det premiär i World Cup-sammanhang för många av lagets supportrar. Senast IFK Kungälv deltog i turneringen var  i slutet på 80-talet. Då spelades turneringen i Ljusdal och supporten Kenneth Marberg minns bandyfesterna från sin ungdom uppe i Hälsingland.
– Vi bodde i husvagnar med toaletter som frös och duschar som inte fungerade men det var fruktansvärt roligt. De första åren körde vi upp själva med husvagnar, senare år åkte vi tåg och hyrde husvagn på plats. Något annat gick inte att få tag på då allt annat var fullt. Det var otroligt mycket supportrar från framförallt Hälsingelagen, men även finska supportrar från Botnia och vi upplevde några riktigt härliga bandyfester under de åren. Nu hoppas vi att detta intresset inte har dött ut helt utan att vi får uppleva en lika rolig helg i Sandviken som vi hade i Ljusdal, säger Kenneth Marberg.

Runt 25 år senare är det alltså dags för IFK Kungälvs supportrar att återigen göra resan till World Cup som numera spelas inomhus i Göranssons Arena i Sandviken. En lång resa mitt i veckan som gör att många tagit ledigt från sina jobb för att stötta laget i turneringen.
– Allt som allt kommer vi blir ungefär 30 stycken som åker upp. Det tycker vi är bra. Det är inte lätt för alla att ta ledigt och lägga de pengarna de ändå kostar att ligga på hotell med mera. Anledningen till att vi ändå gör det är att vi har vi har så frukstansvärt roligt tillsammans. Det spelar inte någon roll om man är 20 eller 60. Alla umgås och har lika kul, säger Jonny Carlsson.

Skarpa Gubbars resa börjar på onsdagen då supporterklubbens buss lämar Skarpe Nord för avfärd upp mot Lidköping där IFK Kungälv möter Villa i öppningsmatchen. Efter det bär det av raka vägen mot Sandviken över natten för att sedan se Kungälv ta sig an Broberg på torsdagen innan gruppspelet avslutas mot Jenisej på fredag.
– Vi har hamnat i en väldigt tuff grupp med SM-favoriten Villa, Broberg som inte missat slutspel på evigheter och sedan det ryska topplaget Jenisej. Det kommer inte bli lätt att gå vidare men vi tror ändå på avancemang då vi vet vilket hjärta det finns i vårt lag och vad dom kan prestera när dom är som bäst, säger Jonny Carlsson.

Förutom bra bandy hoppas Skarpa Gubbar enligt Jonny Carlsson på mycket härligt bandysnack med supportar från de andra lagen som supportrar från västkusten inte får tillfälle att träffa speciellt ofta.
– Det ska bli kul att se lite andra lag än bara Gais, Villa och Vänersborg. Nu får vi chansen att titta på hur vi står oss mot övriga lagen i världseliten och ta influenser från dem. Men framför allt handlar det om att vi ska ha roligt och det har man när man reser runt och är bandysupporter. Generellt tycker jag bandyn får för lite uppmärksamhet kring den positiva supporterkulturen vi har jämfört med andra publikidrotters. Visst haglar det väl mindre väl valda ord mot domarna då och då, det gör det ju även från spelare och ledare. Men tillskillnad från hur det kan se ut på andra arenor känns bandysverige mer som en familj där vi har kul tillsammans för att njuta av världens roligaste idrott, säger Jonny Carlsson.