IFK Kungälv vann på fredagsförmiddagen mot ryska Jenisej med 4-3 efter straffläggning. Laget gjorde en riktig bragdinsats då man stoppade Jenisej anförda av världens kanske bästa bandyspelare Sergei Lomanov.

Fredagens match började i högsta tempo från start då ryssarna tidigt visade att man inte skulle göra det enkelt för Kungälv i gruppfinalen av grupp A i World Cup. Kungälv hade dock gjort sin läxa och låg hela tiden tätt kring Jenisejs nummer 7, Sergei Lomanov, som gång på gång blev stoppad av Kungälvs försvar. Desto längre halvleken gick tog Kungälv även över mer och mer av spelet ute på planen och när Markus Kumpuoja satte dit 1-0 efter att Jenisej inte fått bort bollen efter en hörna kändes det inte heller helt orättvist. Innan halvtidsvilan hann dock Jenisej med att kvittera då Sergei Lomanov satte dit 2-2 på straffslag.

Halvtidsresultat: IFK Kungälv – Jenisej 1-1

I den andra halvleken fortsatte Kungälv att spela riktigt bra och skapade minst lika mycket målchanser som sina favorittippade ryska motståndare. Bland annat hade laget ett mål inne bortdömt för offside innan Mikko Rytkönen tryckte in en hörna som betydde 2-1 till Kungälv. Som det ofta händer i bandy efter ett mål dröjde det inte länge innan nästa mål kom. Denna gången var det ryssarnas tur genom Artem Bondarenko då han tryckte in en hörntur bakom Pertti Virtanen.

Efter kvitteringen böljade spelet fram och tillbaka. Båda lagen gjorde sig nog förtjänta av minst var sitt straffslag, innan Jenisej under de sista tio minuterna av matchen satte ordentlig press mot Pertti Virtanen i Kungälvsmålet som för varje ryskt avslut började växa fram mer och mer som ett riktigt monster i Kungälvsmålet. Mitt i den ryska slutforceringen skapade Kungälv den kanske farligaste chansen att avgöra matchen då Markus Kumpuoja tog ner ett långt utkast i straffområdet och la bak bollen till en framstormande Ted Skoglund som på ett tillslag sköt bollen utanför.

Matchen fick istället avgöras på straffar. Först ut i straffläggningen var Lomanov som denna gången inte lyckades överlista Pertti Virtanen som han gjorde i den första halvleken. Bättre skärpa hade då Mikael Lindberg när han dunkade in 3-2 till Kungälv. Nästa ryska straffläggare visade samma skärpa vilket sedan även Mathias Johansson gjorde när han tryckte dit Kungälvs andra straff. Pressen var därför stor på den tredje ryska straffläggaren. För stor skulle det visa sig då matchensspelare Pertti Virtanen enkelt kunde greppa bollen som gick rätt på mål.

Segern i straffläggningen innebär att Kungälv vann grupp A före Jenisej vilket i sin tur gör att Kungälv får möta Västerås SK i lördagens kvartsfinal. Med andra ord är det bara att hoppas på en ny bragdmatch då vi möter Sveriges bästa bandylag genom tiderna.

Matchfakta hittar ni här

För intervjuer och rörliga matchbilder besök vår Facebook-sida här.