IFK Kungälv kom tillbaka snabbt efter onsdagens förlust mot Västerås när man på söndagen besegrade svenska mästarna Sandviken med 6-3.
– Riktigt skönt och en bra insats av grabbarna, säger IFK Kungälvs tränare Tommy Österberg.

IFK Kungälv inledde söndagens match hemma mot Sandviken med full fart och skapade redan i den andra minuten matchens första målchans då Markus Kumpuoja kom fri med Joel Othén. Den gången missade Kumpuoja men det skulle komma mer från den gode finnen. Första poängen från hans klubba kom i den 14:e minuten då han efter tumult i straffområdet dök upp och tryckte in 1-0 till Kungälv. En ledning som så långt in i matchen var odiskutabel då Sandviken inte haft ett skott på mål. Fyra minuter senare var det dags igen när Kumpuja plockade ner ett ”omöjligt” utkast från Pertti Virtanen och serverade Tomi Hauska som från nästan ingen vinkel alls använde handlederna och gjorde 2-0 till Kungälv i Joel Othéns högra kryss.
– Riktigt snyggt av Tomi att få in den, han håller hög klass, landslagsklass tycker jag, säger Markus Kumpuoja som hellre ville lyfta fram sin lagkamrats insatser före sina egna.

Fem minuter efter Kungälvs andra mål fick Sandviken ny energi efter att Erik Pettersson satte dit ett långskott bakom Virtanen. Petterssons klubba hade inte heller den talat färdigt och efter dryga halvtimmen visade han kvalité på nytt då han dunkade in 2-2 på hörna. Sandvikens comeback i matchen blev dock kortvarig då Ted Skoglund bara två minuter senare kunde ge Kungälv ledningen på nytt, efter ännu en tumultartad situation i Sandvikens straffområde.
– De får lite för enkla mål där som tar dem in i matchen igen. Sen får vi in 3-2 nästan direkt och kan fortsätta föra initiativet, säger Tommy Österberg.

Några mer mål blev det inte i första halvlek – trots att Sandviken ett tag hade hela tre utespelare på botbänken. Ett numerärt övertag Kungälv inte lyckades förvalta i mål trots många chanser framför en stabil Othén i Saik-målet.

Halvtidsresultat: Kungälv – Sandviken 3-2

I den andra halvleken fick Kungälv en drömstart när Mathias Johansson i den 46:e minuten dunkade in en hörna i krysset och ökade på ledningen till 4-2. En ledning som kändes stabil fram tills att Erik Säfström reducerade till 4-3 på ett nytt långskott. Ett mål som fick igång stålmännen från Sandviken som nu skruvade upp tempot rejält. Kungälv lyckades med både tur och skicklighet avvärja stormen och när Tomi Hauska med kvarten kvar att spela satte dit 5-3 efter en kontring kändes poängen nära.

Sandviken fortsatte dock att mala på och skapade hörna efter hörna. Hörnor som trots storskyttar som Erik Pettersson och Christoffer Edlund inte resulterade i några mål. Istället kunde Kungälv definitivt avgöra matchen i den 89:e minuten då Markus Kumpuoja satte dit 6-3 efter att Tomi Hauska bjudit tillbaka från framspelningen i den första halvleken.
– Det känns helt underbart att vinna här hemma på Skarpe Nord igen. Vet vet att vi är starka här inför våra supportrar och vi känner även att vi blivit bättre på bortaplan den här säsongen, säger Markus Kumpuoja.

Slutresultat: Kungälv – Sandviken 6-3

 

* Anteckningar från matchen

* I dagens matchprogram löd rubriken ”Kungälv hoppas på het Lukkarila”. Det visades sig att han var lite för het då han missade matchen hemmaliggandes sjuk i feber.

* Det tog tre halvlekar men sedan kom det. Kungälvs första hörnmål för säsongen. Viktigt var det. Mathias Johanssons mål assisterad av Jakob Jenefeldt innbar 4-2 och en drömstart på andra halvlek.

* Lånet Tomi Hauska visar sig så här långt vara ett genidrag. Tre poäng idag i sin debut på Skarpe Nord.

Klicka här för all matchfakta från matchen.

Anders Abrahamsson
anders.abrahamsson@ifkkungalv.se

 

Intervjuer i webbtv-programmet matchsnack med Markus Kumpuoja, Tommy Österberg och Sandvikens Peter Isaksson  kommer upp under kvällen.