Hälsingelaget Ljusdal BK gör åter entré på Skarpe Nord efter tolv års frånvaro och det är gratis att gå in på matchen.

Senast lagen möttes var säsongen 99/00 om vi räknat rätt under det ödesår då IFK ramlade ur högsta serien för att först återvända till säsongen 08/09. Ljusdal har gjort samma resa men ramlade ur säsongen 06/07 och har nu återvänt och förväntar sig att etablera sig och de tror på sitt spel om man får tro tränare, Björn ”Böna” Eriksson .

Föreningen tillhör de stora klubbarna i Sverige med 46 säsonger i högsta serien mot Kungälvs 30, har tre SM-finaler spelade och ett SM-guld i portföljen medan IFK än så länge kammat noll på den statistiken. Ljusdal kanske mest är kända för att ha startat upp nattbandyn genom instiftandet av DEX-Cupen, numera World Cup, och den klassiska nattmatchen mellan Ljusdal och Bollnäs, en match då skarorna strömmande till Idrottsparken för en fest utöver det vanliga.

Även spelare från Ljusdal har förekommit i IFK tröjan och med risk för att eventuellt glömma någon nöjer vi oss med att nämna den kanske störste av dem alla, nämnligen Torbjörn EK. Ek kom dock från VSK till Kungälv men har Ljusdal som moderklubb och matchen spelas just till Torbjörns Ek´s minne.

Nu är det dock helt andra tider och båda lagen kämpar om poäng. Kungälv för att ta sig uppåt och Ljusdal för att inte halka efter. 2 matcher noll poäng och minus 13 i målskillnad för Ljusdal mot 2 matcher, två poäng och plus 1 i målskillnad för Kungälv. IFK har favoritskapet genom sin erfarenhet av elitseriespel samt ett mycket kompetent lag mot Ljusdal som är nykomlingar med ett lag baserat på mycket egna spelare sparsamt kryddat med nyförvärv från grannklubbarna såsom, Filip Skoglund, Eric Lisell och Rickard Ivarsson (alla Edsbyn) samt Marc Samuelsson (Tillberga).

Spelare att se upp med är Tobias Bjöklund som har varit fantastisk i allsvenskan. Lyckas han med sina dragningar och skott då är han en mycket sevärd spelare. Lagets nye halv från Härnösand, via Edsbyn, Filip Skoglund hoppas de också ska bli något extra. Han har på försäsongen visat upp ett moget spel med mycket fina passningar, speciellt i djupled, som förhoppningsvis kan dyrka upp många försvar. Daniel Rexin, Kalle Mårtensson och Oscar Jonsson ska ni också hålla ögonen på. Källa: Svenska Fans/bandy/Ljusdal BK

I Kungälv är alla på topp efter vinsten mot Sandviken men det gäller att vara ödmjuk och inse att Ljusdal är bra och kommer att kriga för sin vinst och heder.
- Ja vi tar Ljusdal på lika stort allvar som Sandviken och de är en fin traditionsrik förening och det skall bli oerhört rolgit att möta dom i matchen till Torbjörns Ek´s minne och med fri entré , säger Tommy Österberg

Alla i Kungälv är i träning förutom Daniel Gratjov som rehabtränar och Mikko Rytkönen och Lukkarila var på isen under tisdagens träning och kände sig för.
-  Mikko kände sig lite för med skridskorna och spelar troligtvis på söndag, dock om minsta symtom efter hjärnskakningen visar sig så vilar han, säger Tommy Österberg.
- Även Lukkarila tränade under tisdagen och febern har släppt och kroppens kändes bra så han spelar, säger Tommy Österberg.

IFK´s sponsorer bjuder på fri entré och kl 13.15, denna klassiska bandytid, så smäller det i första matchen mellan Kungälv och Ljusdal på många, många år.

Stefan Åhman
stefan.ahman@ifkkungalv.se