På lördag är det dags för säsongens första västderby när IFK Vänersborg gästar Skarpe Nord.
– Vi ser fram emot matchen och har en bra känsla efter att ha presterat under en längre tid, säger Tommy Österberg. 

Klockan 15.00 på lördag förväntas publiken på Skarpe Nord att bjudas på stor dramatik då viktiga poäng och mycket prestige står på spel när IFK Kungälv tar emot västkollegan IFK Vänersborg. Ett Vänersborg som efter bra spel under försäsongen av många tippades ligga och kriga något högre upp i tabellen än sin 11:e plats men som samtidigt inledningsvis haft ett riktigt tufft spelschema.

Något som dock har fungerat för Vänersborgarna är hörnskyttet där man förutom Sveriges kanske bästa skytt Joakim Hedqvist har spelare som Martin Röing, Christoffer Fagerström och Andreas Eriksson som klämt in elva hörnor så här långt – bäst i Elitserien. Faktum är att laget så här långt gjort 80 procent av alla sina mål på fasta situationer i årets elitserie.
– Vi möter Sveriges effektivaste lag på fasta situationer så det gäller att vara på tårna och undvika hörnor. Mot Bollnäs släppte vi sex stycken vilket inte är mycket mot dem på bortaplan men de lyckades ändå göra två mål, säger Tommy Österberg.

Mot Bollnäs i onsdags saknade IFK Kungälv backen Mathias Johansson och mittfältaren Tomi Hauska på grund av sjukdom. Ersatte gjorde Andreas Berggren Eckerth som bytte av på mittfältet och Anders Ahlstrand som precis som under många matcher under försäsongen spelade back.
– Under fredagen kommer vi att ta beslut om vilket lag vi spelar med mot Vänersborg. Vi har bra konkurrens på platserna i startelvan och på bänken. Andreas gjorde bra ifrån sig som mittfältsavbytare och Ahlstrand gjorde det riktigt bra på backen, säger Tommy Österberg.

Gällande lagets spel i övrigt ser det mesta lovande ut just nu anser Tommy Österberg. Mot Bollnäs hade laget bra energi och skapade också tillräckligt med chanser för att vinna.
– Jag tycker att vi hade bra med energi och vann de flesta man mot man situationerna och skapade i andra halvlek tillräckligt med chanser  för att avgöra. Kanske inte riktigt så många chanser som i tidigare matcher vilket berodde på riktigt bra försvarsspel från Bollnäs sida.

Något Tommy Österberg däremot inte är lika nöjd med är lagets sätt att spela på i ledning, vilket är något man måste bli bättre på.
– Sista kvarten spelar vi för stressigt och det beror kanske på att vi är ovana att vara i den här situationen. Det är nytt för oss att av många förväntar att vi ska vinna över ett lag som Bollnäs och speciellt när vi ska möta dem på bortaplan. Där har vi något att lära oss och Bollnäs gjorde det bra på slutet då de visste att deras chans var att skapa fasta situationer. Dom gick bestämt runt tillslut fick dom en avgörande chans att kvittera. Annars gör vi det mesta väldigt bra och har har ett bra känsla i hela truppen som vi tar med oss till matchen mot Vänersborg, säger Tommy Österberg.

En annan sak att nämna är att IFK Kungälvs lånespelare Tomi Hauska på lördag gör sin sista match för klubben, åtminstone den här säsongen, då han efter matchen åker hem för sina studier och spel med sin finska klubb Mikkeli Kampparit.

För er som vill ladda upp inför matchen med lite mat, dryck och sång håller Skarpa Gubbars supporterpub Tribeca öppet med Before Bandy från 12.00.

Anders Abrahamsson
anders.abrahamsson@ifkkungalv.se