IFK:s skridskoskola är insteget i bandy- och skridskovärlden. Ett intresse som förhoppnings hänger med länge.

Det är riktigt kallt, -12 men soligt denna lördagsmorgon då vi beger oss ner till Skarpe Nord för att kolla in Skridskoskolan. En riktigt traditionell samling för barn i alla åldrar som kan stå på ett par skridskor. Tanken är att barn och vuxna skall leka fram skridskoträning.

Svante Jenefeldt, skridskopappa/ledare sen säkert en 5-6 år tillbaka har förberett  omklädningsrummet. På krokarna hänger Skridskoskolans tröjor snyggt på galgar så att barnen direkt kan välja färg på sin tröja när de kommer in.

Föräldrarna med på isen
De första barnen börjar droppa in och både mammor och pappor har med sig egna skridskor för att vara med på isen.
– Det är det som är finessen med Skridskoskolan. Alla föräldrar som kan, är med på isen och vi gör alla samma övningar som barnen samtidigt som stödet för barnen räcker väl till när vi är flera vuxna på isen än bara vi ledare. Det är fantastiskt säger Svante och det gör ”klassen” så bra.

Bland de första in är Axel, 4 år, som fått skridskor från kusinen. Pappa Niklas berättar att skydd saknades och när man köpte dessa häromdagen, valde Axel att ha på sej skridskor och skydd större delen av dagen inomhus för att ”känna in” sej.

Elliot, 5 år har varit med sen start, det vill säga fyra gånger och han säger att han är där för att lära sig att åka fort. Mamma Jessica berättar att Elliots hockeyspelande morbror har inspirerat till is-intresset och att de ofta åkt på Duvesjön. Även mamma snörar på sej skridskorna för att vara med.

Vill bli lika bra som Lindberg
Det är full fart på Leon som direkt klargör att han har börjat i Skridskoskolan för att spela i A-laget. Han vill bli minst lika bra som de tre idolerna Lindberg, Kumpuoja och Lukkarila. Anders som är med skrattar gott men intygar att så är det.

Oskar började redan i slutet på förra säsongen när kompisen Alva började. Pappa Johan, även han på skridskor, säjer skrattande att han också behöver träna då han inte åkt skridskor på säkert 15 år då man körde själv på frusna sjöar. Johan hjälper också till med att samla bollar och fixa koner när de är ute på isen.

Det har allt hänt en hel del sen förra årets skola. I år värmer man visserligen upp med att göra, ni vet ”köttbullen” när man åkandes kryper ihop till en boll, eller ”Spagettin” när man sträcker ut sig med armarna i vädret, men sen blir det både tävlingar och hinderbana. Det visar sig vara en utmaning för både barn och vuxna. Jörgen Stjernström som också varit med i flera år, fixar till hinderbanan så att isen är förberedd.

Barngruppen blir till två lag och koner ställs ut så att barn och vuxna kan åka ”slalom”. Banan avslutas med att man i farten skall kliva över två liggande klubbor samt ducka under en klubba som hålls upp. Alla kastar sig snabbt ut i banan, och på ledarsidan är man inte sen att uppfatta att barnen efter hinderbanan gillade att ducka under klubban. Så plötsligt avslutas banan med 3 duckningar och barnen skrattar.

Andra lekar är ”lejonen och kattungarna”. Barnen, kattungarna har små öar där man har ”fritt” och det gäller för de vuxna lejonen att ta fast katterna. Barnen kastar sig mellan öarna och det är fullt fart.

Alla vuxna gör stor nytta på plan, och när det gäller ledarena är man helt ”nere” på barnens nivå. Både Svante och Jörgen står ofta på huk och när plötsligt ett barn sitter i en av målburarna och kanske ”tröttnat” lite, kastar sig Jörgen mot målet och gör ”Sälen” som uppmuntran och vips är målburen tom och barnet med på isen.

Lagkänslan viktig
Innan vi lämnar barnen för Petras kiosk, körs ”samla bollar” leken igång. Alla bandybollar hälls ut på planens mitt och från båda sidor hämtar barnen en boll i taget, åker tillbaka, lägger i ”boet” och sen ut igen. Det gäller förstås att vara snabb och samla flest bollar i boet per lag. Det är oftast lagprestationer som görs, aldrig individuella tävlingar, precis som hela IFK-andan är känd för, det vill säga som lag är vi bäst! Av någon konstig anledning blir det alltid oavgjort efter två omgångar…

Petra i kiosken har varit igång sen klockan åtta. Kaffe och ost-frallor finns för alla föräldrar före, under eller efter Skridskoskolan. Barnen blir serverade varm hallonsaft kl 10 när dagens övningar avslutats.

Å med tanke på hallonsaften, barnen vet precis var man skall samlas när Jörgen ropar ”samling vid hallonsaftlinjen”. De röda linjerna på planen är förstås ” hallonsaftlinjen”.

Ja, det är härligt att se aktiviteten på isen, så ni föräldrar som ännu inte börjat; Gå ner på lördag med barn och skridskor och häng på. Man startar kl 9 och vid 10 blir det varmt att dricka. Välkomna ner!