För alla bandyfrälsta kommer julafton två dagar senare. Med derbymatcher och mycket publik får vi chansen att visa upp världens roligaste sport.

På onsdag är det äntligen dags för bandy på Skarpe Nord igen klockan 13:15 då IFK Kungälv och Gais tar sig an varandra i ett hett och prestigeladdat derby. Intresset för matchen är stort och under fredagen tog biljetterna till bandybrunchen på Hotell Fars Hatt slut där över 300 personer kommer att ladda inför matchen.

Snart en klassiker
Mötena mellan Kungälv och Gais är visserligen ännu inte särskilt klassiska men många Kungälvsbor kommer nog ändå länge att bära med sig lagens första Annandagsderby som spelades på Heden i fjol då Kungälv vann med hela 6-1. Siffror som låter större i bandy än matchbilderna brukar kunna ge sken av då det snabbt rinner iväg även när matcher långa stunder kan vara helt jämna.

Men även om Kungälv och Gais inte har en jättetradition av möten att luta sig tillbaka mot har dagens match precis allt som ett Annandagsderby i bandy ska innehålla. På isen finns spelare i världsklass som Gais Magnus Muhrén och Kungälvs lagkapten Mikael Lindberg. Vi har två lag som kämpar om att vara bäst i Göteborgsregionen. Och vi har framförallt en publik som lär ligga runt 3000 åskådare och som alla bidrar till att skapa en intim atmosfär som få sporter kan jämföra sig med.

Nässjö har publikrekordet
Några 9051 åskådare blir det däremot inte som Nässjö hade hemma mot Tranås 1966 vilket är publikrekordet för Annandagsbandyn i Sverige. En fest med mycket spänning kan vi dock räkna med då båda lagen är i stort behov av poäng.

Gais som haft en tuff start på serien måste börja vinna för att inte halka efter och Kungälv måste tillbaka till segerspåret för att behålla sin slutspelsplats som man så hemskt gärna vill ha efter att man ifjol nådde sitt första slutspel på 25 år. På Annandagen brukar tabelläget dock betyda mindre än i andra matcher. Annandagen är en final i sig och nu återstår bara att se vilka som tar nästa rond i en modern klassiker som förhoppningsvis snart är traditionell.

När det gäller läget i lagens trupper är det i skrivande stund svårt att veta om lagen kommer med ordinarie trupper då julhelgen ofta brukar betyda att en del spelare inte kommer till spel då mycket folk träffas och nästan alltid någon blir sjuk i båda lagen.

För IFK Kungälvs del var dock hela truppen förutom Pertti Virtanen och Daniel Gratjov redo för spel när man mötte Villa-Lidköping i onsdags.

Då det väntas mycket folk vill vi även uppmana all publik att komma i god tid till matchen. För att slippa köer rekomenderar vi förköpsbiljetter som ni hittar här.

IFK Kungälv kommer att hålla öppet extra entrér, men för att vara säkra på att komma in på Arenan i god tid innan matchstart rekommenderas alla vara på plats en halvtimme innan match starten 13:15. Till alla som har möjlighet att lämna bilen hemma rekommendera även det för att underlätta för parkeringsplatser.

Fakta inför Annandagen:

Bästa målgörare under säsongen:
Kungälv: Markus Kumpuoja (12 mål)
Gais: Erik Claesson (11 mål)

Flest målgivande passningar:
Kungälv: Mikael Lindberg (12 assist)
Gais: Magnus Muhrén, (10 assist)

Flest poäng:
Kungälv: Mikael Lindberg: (12+9=21 poäng)
Gais: Erik Claesson (11+2=13 poäng)

Tidigare möten i Elitserien:
26/12 2011: Gais Bandy – IFK Kungälv 1-6
6/1 2012: IFK Kungälv – Gais Bandy 2-1