IFK Kungälv stod för en imponerade och fartfylld insats när man besegrade Edsbyn på Skarpe Nord med 5-2.
– Idag var vi riktigt bra, säger IFK Kungälvs tränare Tommy Österberg.

Trots flera missade frilägen, två missade straffar och mängder med målchanser lyckades IFK Kungälv idag besegra tabelltrean Edsbyn med klara 5-2. Matchen började bra för Kungälv som skapade ett flertal vassa målchanser innan Mikko Rytkönen lyckades spräcka nollan och sätta dit 1-0.

Efter målet fortsatte Kungälv att skapa chanser och skulle det finnas något att klaga på den här matchen är det i så fall effektiviteten framför mål. Skapar man så mycket chanser som hemmalaget gjorde den här dagen har man dock råd med missade chanser . Efter halvtimmen spelad kunde Mikko Lukkarila sätta dit 2-0 efter att han knackade in en boll som först stannat upp på en Edsbynförsvarare.

Gästande Edsbyn hade för dagen svårt att skapa några riktigt farliga målchanser och fick mest förlita sig på långskott eller att försöka skapa hörnor längs kanterna. Tack vare ett tätt hemmarus och en altert och duktig hemmamålvakt fick Edsbyn dock inte utdelning på några av sina hörnor och Kungälv kunde gå till halvtidsvila med 2-0.

Halvtidsresultat: 2-0

I den andra halvleken startade Kungälv återigen genom att skapa chanser. Bland annat hade Ted Skoglund ett friläge där han snyggt väntade ut bortamålvakten men där ändå en motståndarförsvarare på något sätt lyckades rensa bort bollen på volley som hela läktaren trodde var på väg att segla i mål.

Mitt bland chanserna fick Edsbyn en gyllne chans att reducera ställning efter en snabb omställning men Hannnu Kauttio var snabbt med på noterna och räddade. Och den här matchen var Kungälvs, trots att bollen ibland tog de mest konstiga vägarna istället för att trilla in som givna mål. Till slut kom ändå 3-0 då Mikko Lukkarila satte dit bollen. Målet kom efter att målvakten Hannu Kauttio satte upp ett hårt utkast längs isen vilket fick fram bollen till Ted Skoglund som serverade Lukkarila som med hög fart rundade Henrik Karlström i Edsbynmålet.
– Jätteskönt för honom att få göra mål. ”Luki” har varit bra på tränignarna hela året och kämpat på.  Nu är han riktigt bra och har gjort fem mål på tre matcher och gör även ett bra jobb defensivt, säger Tommy Österberg.

Efter 3-0 kom gästande Edsbyn tillbaka för en stund spelmässigt i matchen. Laget skapade en del hörnor men idag var inte krutet torrt hos Hälsingelaget. Istället vaskade Kungälv fram en straff efter att Edbyns libero Hans Åstrsöm viftat bort ett lyft från Jakob Jenefeldts klubba. Straffen sköt dock Mikael Lindberg rätt på Henrik Karlström som också räddade två efterföljande hörnor.

4-0 kom istället fyra minuter senare då Mikael Lindberg tog revansch på sig själv genom en magisk skottfints framspelning som friställde Ted Skoglund.

Mot slutet av matchen skapade Edsbyn viss nerv genom att trycka in 4-1 efter ett frislag från Mattias Hammarström, men på övertid kunde istället Kungälvs trollgubbe Jakob Jenefeldt göra 5-1.

Direkt efter hann Edsbyn med att putsa till siffrorna till 5-2. Ett resultat som kunde blivit 6-2 då Kungälv fick ytterligare en straff som Mikko Rytkönen missade.

Den missen spelar mindre roll just nu för IFK Kungälv som verkar ha hittat tillbaka till spelet man hade i början av säsongen.
– Idag visar vi att vi kan när det stämmer och vi är riktigt bra både defensivt och offensvit. Det känns som att vi gör Edsbyn dåliga och gör det riktigt bra hela matchen. Så här mycket lägen har vi inte skapat på länge och defensivt vill vi alltid vara lite tråkiga, säger en glad och skämtsam Tommy Österberg som fortsätter.
– Vi har känt sedan Motalamatchen att vi är på gång och gjorde en bra match även borta mot Hammarby. Vi har provat lite olika saker för utvecklingens skull och nu känns det bra när vi gör saker vi är riktigt bra på. En sån här match ger självförtroende och det känns som att många av våra spelare är i bra fysisk form och då är det kul när det är mycket matcher, summerar Tommy Österberg dagens insats.

Intervjuer från matchen med Jakob Jenefeldt och Tommy Österg hittar ni på vår facebookgrupp.

All matchfakta hittar ni här.