Varje lördag och tisdag så snörar ca 35 barn i 6, 7, 8- och 9-årsåldern på sig skridskorna och skrinnar ut på Skarpe Nords nyspolade is. Då tränar bandyskolan och P9 (”Pojkar 9 år”). Fokus är att ha kul tillsammans och lära sig grunderna i bandy. Det är trångt men med mycket kompetenta ledare och engagerade föräldrar så fungerar det bra!

”Bandyskolan och P9 är till för de barn som kan grunderna i skridskoåkning och vill börja spela med klubba och boll. Vissa kommer från skridskoskolan, andra har lärt sig själva. Man behöver inte ha åkt mycket för att vara med och alla är hjärtligt välkomna”, säger Björn Ericson som är huvudansvarig bland tränarna.

De barn som tränat en stund och känner sig redo får prova på att spela matcher. Det gör man i form av så kallade ”poolspel”. Det betyder att man under en dag spelar matcher mot tre till fyra andra lag. Resultatet noteras inte och det finns ingen tabell. ”Alla som känner sig redo ska få vara med och spela. Det ska vara barnens villkor”, säger Robert Warper som är en av ledarna i Bandyskolan.

Trots hård konkurens från bland annat handboll och innebandy, som tränar samtidigt som oss på lördagar, har vi i P9 och Bandyskolan anmält två lag till poolspel. Det ena laget spelar i Göteborgsserien mot lag som Höjden, Mölndal och Ale-Surte. Det andra laget spelar i Västgötaserien och möter lag som Villa, Vänersborg och Gripen. Det är framför allt barnen födda 2004 som spelar i Västgötaserien”. Att få spela i en fin bandyhall mot ett lag som Villa tycker alla barnen är fantastiskt kul. Det kanske blir extra inspirerande då de är vana att träna på Skarpe Nord som är allt annat än modern”, säger Björn Ericson.

Matcherna varar 2 x 15 minuter och lagen har en målvakt och sex utespelare. Vem som ska vara målvakt brukar man få lotta om. Det finns alltid flera aspiranter, till vissa mammors förtret. Bandymålvakt är hårt yrke!

”Barnen tycker det är väldigt spännande att ta på sig en matchtröja och spela mot andra lag. Glädjen då man gör mål är verkligen genuin och alla stöttar varandra. En av våra killar som gjorde sitt första mål då vi spelade senast, åkte själv fram till speakerbåset och berättade att han hade gjort mål. Glädjen kunde man inte ta miste på!”, säger Björn Ericson.

Förutom att göra sitt bästa och ha kul så har finns det en taktisk disposition som alla barn känner till: ”Hem till borgen”. Det betyder att alla spelare måste åka tillbaka till sitt egna mål—”borgen”—och försöka ta tillbaka bollen när man tappat den på motståndarnas planhalva. Så hör ni ett gäng 8- och 9-åringar ropa ”hem till borgen” så vet ni att IFK Kungälvs yngsta lag har tappat bollen och försöker ta tillbaka den!

Alla är hjärtligt välkomna till träningarna! Mer information finns på

 

//Björn Ericson