På grund av det rådande ekonomiska läget i klubben, har ifkkungalv.se ställt en del frågor till IFK Kungälvs styrelse och klubbens ordförande Tony Hjertstrand för att få klarhet i vad som ligger bakom situationen.

Förra onsdagen fick klubbens medlemmar, supportar och sponsorer ett brev där IFK Kungälv ber om ekonomisk hjälp för att klara sin ekonomi och beviljas elitlicens nästa säsong.
Hur kommer det sig att klubben efter säsongen kan ha ett så kraftigt underskott, budgeterar ni inte inför kommande säsong?
– Självklart har vi gjort det. Inför varje säsong gör styrelsen en budget för verksamhetsåret uppdelat på våra olika arbetsgrupper. När det gäller våra utgifter så har vi följt dem som planerat, det vill säga vi har inte dragit på oss större utgifter än vad vi planerade med trots att vi på grund av skador tvingades att låna in två spelare under säsongen.
Det beror framför allt på att vi jämfört med förra året hade en billigare spelartrupp för vårt A-lag den här säsongen med fler unga egna produkter än tidigare.
Det som gjort att vi hamnat här är att vi inte lyckats få in samma intäkter som tidigare år vilket vi hade räknat med.

Beror det här intäktsbortfallet på att ni budgeterade med att gå till slutspel med A-laget?
– Budgeten som gjordes inför denna säsong baserades på att vårt A-lag skulle hamna på plats 9-10 i Elitserien. Vi budgeterade alltså inte med att gå till slutspel och med de eventuella intäkterna som det skulle innebära.

Hur kommer det sig då att klubben nu är beroende av hjälp från medlemmar och sponsorer?
– Trots att vi fått utgifter under säsongen som vi inte kunnat förutse när budgeten gjordes har vi lyckats hålla utgiftsbudgeten. Utöver spelarna vi hyrde in har det kommit andra utgifter med två stora operationer på två av våra nyckelspelare. Reskostnaderna ökade för J20– och P18–lagen när det beslutades att införa en Elitserie för dessa lag under hösten.
Det har med andra ord varit svårt för oss att skära mer i våra kostnader när vi trots en del oväntade utgifter drev runt klubben med de kostnaderna vi hade planerat med.
De satsningar vi gjort för att öka våra intäkter med hjälp av en provanställd säljare och ett externt företag har visserligen dragit in flera nya sponsorer men totalt sett har vi själva inte lyckats tillräckligt bra då vi minskat våra intäkter.

Vad är det för intäkter som ni pratar om som uteblev?
– Annandagen blev en katastrof för oss. Vi blev berövade en bandyfest med någonstans mellan 3500 och 4000 åskådare i perfekt väder. I stället fick vi en match med 2 200 åskådare där många hade planerat för annat på kvällen och även blev oerhört besvikna över att inte matchen kunde spelas på utsatt tid. Detta gav oss kraftigt minskade intäkter den dagen och vi har ställt ett ersättningskrav på 208 000 kr till kommunen men vi har ännu inte fått något svar på detta.
Det är inte bara själva annandagen som blir lidande när något sådant här händer, den badwill som skapades är svårare att värdera men den har helt klart satt spår på både publik- och sponsorintäkterna. Det i kombination med att vårt A-lag gick från en tillsynes säker slutspelsplats till en kraftig formsvacka gjorde att många tappade suget att gå på bandy vilket minskade publikintäkterna med cirka 200 000 kr. Gällande sponsorintäkterna budgeterade vi med en ökning på 300 000 kr vilket är en ökning med omkring tolv procent mot förra säsongen. Detta är en blygsam ökning jämfört med vad vi ökat de senaste åren. Istället tappade vi 300 000 kr mot förra året. Sponsorintäkterna har alltså blivit 600 000 kr lägre än budget. Nyrekryteringen av sponsorer har vi lyckats med men tyvärr har vi tappat på de befintliga sponsorerna där vi inte fått in de pengar vi räknat med.

Hur mycket pengar är det som saknas för att IFK Kungälv ska klara situationen?
Det handlar om minskade intäkter på ungefär 1 000 000 kr. Vi måste nu visa att vi kan vända det negativa och att vi tar krafttag för att rädda upp vår situation innan bokslutet sista april annars riskerar vi att inte få någon elitserielicens.
Det är därför vi nu ber både kommunen, våra medlemmar, supporters och sponsorer om hjälp.
Att redan så många privatpersoner ställt upp för klubben är helt fantastiskt. Får vi fortsatt hjälp av privatpersoner och de företag och sponsorer vi pratar med samtidigt som kommunen ersätter våra förlorade intäkter från annandagen ska vi klara upp situationen. På det viset hoppas vi att vi även nästa år har ett IFK Kungälv som kan hävda sig på både junior och A-lagssidan. Vi arbetar för att vi ska ha ett bra lag även nästa år och pratar med både ledare och spelare som trots situationen vi befinner oss i tror på ett starkt IFK Kungälv i framtiden.

Vore det inte bättre att sluta upp med elitserien och bara satsa på ungdomsverksamheten?
– Det är självklart en väg som vi som förening kan välja eller tvingas att ta. Vi i styrelsen tror dock inte att det är rätt väg att gå. Vår målsättning är att alla barn och ungdomar i Kungälv skall vilja börja spela bandy och få uppleva vilken härlig idrott bandyn är. Genom att ha ett starkt A-lag i elitserien, som de yngre spelarna kan se upp till och själva kunna se sig spela i, tror vi att vi kan locka fler till att börja spela bandy.
IFK Kungälvs matcher är ett av de evenemangen som lockar flest åskådare per år i hela kommunen. Som vi ser det är det viktigt för både våra ungdomar och Kungälv som stad.
Det finns inte många andra evenemang som totalt lockar någonstans mellan 15000 – 20000 åskådare år efter år i kommunen. Utan ett A-lag på hög nivå tror vi att det blir svårt att på sikt fortsätta bedriva en bra och proffsig bandyverksamhet i Kungälv.

 

Hur ska klubben arbeta för att det här inte ska hända även nästa säsong, vad gör ni för åtgärder för detta?
– Att vi sitter här beror på att intäktssidan inte har fungerat. När man räknar in annandagen på det och följderna av det som hände så blir situationen akut. Vi har haft en positiv utveckling de senaste åren där vi ökat våra sponsorintäkter. Nu minskade vi dem istället kraftigt. Som åtgärd för detta har vi utsett en ny marknadsansvarig som i sitt civila yrke har stor erfarenhet av försäljning och marknadsföring.
Vårt mål är att lägga stor vikt vid att strukturera upp intäktssidan och budgetera ännu noggrannare och försiktigare. Den här situationen vill vi aldrig hamna i igen.
Vi är många i klubben som lägger ner all vår lediga tid både under helger och vardagskvällar för att rädda IFK Kungälv. Att redan nu se en stor vilja bland våra supporters och samarbetspartners ger oss en stor drivkraft och vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och stötta oss i det arbete som pågår nu.

 

Så här kan du stödja IFK. Via länken kan ni se vilka som redan är med.

Stora stödpaketet
Bidra med 500 kronor i månaden under fem månader.
Skicka ett e-brev till kansliet@ifkkungalv.se.

Skriv ”Stora stödpaketet” och ert namn i brevet.

Lilla stödpaketet
Bidra med 250 kronor i månaden under fem månader.
Skicka ett e-brev till kansliet@ifkkungalv.se.
Skriv ”Lilla stödpaketet” och ert namn i brevet.

Stora företagsstödet
För 15 000 kronor gör ditt företag en viktig insats för att rädda IFK Kungälv.
Som tack erbjuder föreningen ert företag att förknippas med valfri spelare i vår A-trupp under nästa säsong. Varje gång spelaren omnämns av IFK Kungälv omnämns även ert företag. Som ett exempel så har under året Markus Kumpuoja omnämnts Markus ”Kungshus” Kumpuoja.
Spelaren kommer även vara tillgänglig för bilder t.ex. tidningsannonser och annan marknadsföring av ert företag om det önskas.
För att bidra med stora företagsstödet ring vårt kansli på 0303-13330 eller skicka ett e-brev till
kansliet@ifkkungalv.se.

Lilla företagsstödet
För 5000 kronor hjälper ditt företag att rädda IFK Kungälv. Som tack kommer ert företag att omnämnas på vår hemsida och ert företag kommer ha möjlighet att använda sig av klubbens varumärke och spelare i marknadsföringskampanjer. För att bidra med stödpaketet ring vårt kansli på 0303-13330 eller skicka ett e-brev till kansliet@ifkkungalv.se.

OBS! Vill man inte skicka mail går det precis lika bra att ringa Donald Johannson på vårt kansli på telefonnummer: 0303-13330.