IFK Kungälv tog en stabil seger i hemmapremiären mot Ljusdals BK med 5-1.
– Det är en väldigt konstigt match egentligen där vi gör en väldigt bra defensiv insats och vinner med 5-1 och det är det som räknas, säger IFK Kungälvs tränare Ari Holopainen. 

IFK Kungälv tog tag i taktpinnen direkt i matchinledningen med ett stort bollinnehav mot ett Ljusdal som hela tiden låg väl samlat i defensiven. Kungälv skapade tidigt en hel del halvchanser som Jonas Svensson i Ljusdalsmålet dock inte hade några större problem med att ta hand om.

I den 26: matchminuten tog Kungälv rättvist ledningen med 1-0 efter att nyförvärvet och anfallaren Lukas Persson fick kalasträff på en hörna.

Matchbilden var sig lik efter målet med ett stort bollinnehav från Kungälvs sida och i den 34:e minuten ökade Kungälv på sin ledning till 2-0 när Axel Ekholm kom helt fri med Jonas Svensson efter ett lyft från högerhalven Jesper Henriksson. Kungälv hade innan dess haft två liknande lägen som blåsdes av för offisde.

Innan halvtidsvilan ökade Kungälv också på till 3-0 då Victor Wareborn vispade in en hörnretur efter kalabalik i Ljusdals straffområde.

Halvtidsresultat: 3-0

I den andra halvleken tryckte Ljusdal upp sitt försvar då man bestämde sig för att sätta en högre press i Kungälvs uppspelsfas. Ari Holopainen tog därför en timeout tio minuter in halvleken för att prata igenom hur Kungälv skulle agera under pressen.

Ljusdals nya taktik ändrade ändå matchbilden som fick mer karaktär av hårda dueller och hafsigt spel. Ett spel som gav Ljusdal fler målchanser än i den första halvleken, där de riktigt klara chanserna dock uteblev.

Matchen fick sitt verkliga avgörande med 20 minuter kvar att spela då Lukas Persson gjorde en resolut brytning på mittplan och spelade fram Daniel Gratjov, som i sin tur förlängde bollen till lagkaptenen Mikael Lindberg. Nästan fri från högerkanten i straffområdet valde Lindberg,att med klubban laddad för ett hårt skott, att istället lägga bollen löst till vänster om Jonas Svensson som blev helt ställd och fick se bollen långsamt rulla in i nätet bakom sig.

Några minuter senare trampade Ted Skoglund fram längs högerkanten och skar in i straffområdet där han friställde Lukas Persson som enkelt kunde lägga in sitt andra mål för dagen vilket betydde 5-0 till Kungälv.

I slutminuterna gav Kalle Mårtensson bortalaget ett tröstmål vilket fastställde slutresultatet till 5-1 i en match som kändes som Kungälv nästan från avspel.

– Vi tar två poäng och det är det som räknas. Jag tycker inte att vi hittar rytmen någon gång i vår offensiv egentligen under 90 minuter, men vinner med 5-1 mot Ljusdal och det är riktigt starkt. Jag tycker att vi har hittat rätt i vårt sätt att spela defensivt och de farliga chanserna de skapar tycker jag beror på våra felpass centralt i planen när vi går till anfall. Det får vi jobba hårt med under veckan, så ska vi göra ett ärligt försök med att vinna över Bollnäs på fredag, säger Ari Holopainen.

I Kungälv gjorde många spelare bra ifrån sig utan att någon riktigt utmärkte sig mer än någon annan. Jesper Thimfors agerade stabilt i målet och var alert när det hettade till runt hans kasse.

Lukas Persson visade att han kan göra mål även i elitserien och är nu uppe i tre mål på två matcher.

På fredag är det ny match i Ale Arena då Bollnäs kommer på besök 19.00.

Precis som under lördagen arrangeras det Before Bandy på supporterklubben Skarpa Gubbars hemmapub Combi med bussar upp till Ale Arena.

Mer om matchen kommer i BandyTV där IFK Kungälvs lagkapten Mikael Lindberg ger sin syn på matchen.

Bildextra från Michael Erichsen kommer upp på ifkkungalv.se under söndagen.

50/50 lotteriet: Vinnande nummer: 9884, vinst: 3000 kr