IFK Kungälv vann på onsdagskvällen ett dramatiskt västderby mot Villa-Lidköping med 3-2 inför dryga 1000 personer i publiken på Skarpe Nord.
– Vi har sagt att vi ska våga skjuta och när de sjönk mer och mer med försvaret testade jag skott och det kröp in, säger IFK Kungälvs anfallare Simon Artig om sitt 2-1 mål mot sin tidigare klubb.

Om matchen avslutades dramatiskt inleddes den snarare tvärtom. Den första halvleken var ett ställningskrig mellan två lag som i första hand såg till att säkra bakåt istället för att chansa framåt. En medveten taktik från hemmalaget om man får tro tränare Ari Holopainen.

– Vi hade snackat innan matchen om att ha en tigth defensiv  och bara gå vid rätt lägen i första halvlek. De skapar inte mycket och vi får kanske en eller två chanser i första halvlek att ta ledningen. Samtidigt vet vi att chanserna kommer i andra och då kunde vi ha gjort både två och tre mål till då jag tycker att vi kontrar sönder dem, säger Ari Holopainen.

Den första halvleken slutade mållöst innan det började hetta till under de sista 45 minuterna.

Halvtidsresultat: 0-0

Sex minuter in i den andra halvleken spräcktes matchens målnolla då Villas två drivande spelare, Jesper Eriksson och Daniel Andersson tillsammans regisserade målet genom ett långt flipp från Eriksson som friställde Andersson med Jesper Thimfors i Kungälvsmålet. Helt ren gjort Daniel Andersson inget misstag.

Kungälv svar på målet kom bara åtta minuter senare då Mikael Lindberg satte dit 1-1 på en hörna inslagen av Robin Mohlén. Målet gav Kungälv energi och efter bland annat ett ruggigt skott av Mikael Lindberg, som Jakob Säleby precis lyckades tippa över ribban, klev unge Simon Artig fram. Artig, bandyfostrad i Lidköping, lämnade Villa för Kungälv inför säsongen och var oartig nog att sänka sin gamla klubb genom att respektlös trycka sig fram ur ett läge som inte såg mycket ut för världen och avlossa ett skott. Ett skott med bra fart som Säleby inte lyckades hålla.

Vi har sagt att vi ska våga skjuta och när de sjönk mer och mer med försvaret testade jag skott och det kröp in, säger Simon Artig.

På frågan om det kändes lite som en revansch att sänka klubben som han inte riktigt kanske fick chansen i svarar han ödmjukt.

– Visst känns det lite som en revansch, men man ska samtidigt förtjäna speltiden och det finns riktigt många bra bandyspelare i Villa, säger Simon Artig.

Bara två minuter efter Artigs 2-1 mål var det dags för Kungälvs outtröttlige dynamo Fredrik ”Fidde” Johansson att kliva fram. 3-1 satte han dit på en hörna innan han gled ner på knä och vrålade ut sin glädje över hela Skarpe Nord.

Avslutningen på matchen blev sedan dramatiskt. Med nio minuter kvar av ordinarie tid reducerade Villa-Lidköping på en hörna till 3-2 genom Jesper Bryngelsson efter ett skott som studsade som en flipperkula i Kungälvsruset innan bollen letade sig in i målet.

Efter varsin timeout från de båda lagen, plus ytterligare övertid blev avslutningen en nagelbitare. Villa öste på med allt vad man hade framåt, vilket skapade mängder av chanser åt båda håll. I Kungälv gjorde Jesper Thimfors bland annat en fantomräddning när han vispade upp vänsternäven på en styrning från bara någon meter framför hans mål efter ett inspel från högerkanten.

Kungälv hade å sin sida mängder av omställningar som både resulterade i ett antal skott på mål och flera hörnor.

När krutröken hade lagt sig över Skarpe Nord stod Kungälv slutligen som segrare till både publiken, lagets och inte minst tidigare Villatränaren Ari Holopainens stora glädje.

– Visst är det extra skönt för mig att vinna en sådan här match. Det var extra skönt att vi fick utdelning på våra hörnor efter att vi inte gjort mål på kanske ett 30-tal innan, säger Holopainen.

Segern innebär att IFK Kungälv klättrar upp över kvalstrecket i serien till en tioendeplast i tabellen. Bara en poäng bakom Villa-Lidköping på den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Matchfakta hittas här.