Lördagsmorgon i Kungälv! Lämmeltåg  med barn och vuxna strömmar in på Skarpe Nord för att lära sig åka skridskor.

Flera barn är redan på isen, men småttingarna som kommer nu är på väg till ”Skridskokul”.   Jörgen Stjernström står i dörren och hälsar glatt välkomna och dirigerar barn och vuxna till rätt omklädningsrum. Några barn skall till Bandyskolan och några av de yngsta ungdomslagen finns redan på plats på sin del av isbanan.   Flera vuxna har med både skridskor och hjälm för egen del och kommer att finnas med på isen för att stötta barnen och vara med för att visa övningarna. Här stämmer verkligen talesättet att ”barn helst gör som vi gör och inte som vi sager”….  Alla barnen får välja tröja samt att får namn på sin hjälm.

Väl inne på isen samlas barn och vuxna och Jörgen kör igång.
- Välkomna, ropar han, vi kör igång direkt med första övningen. -Kolla här, säger Jörgen, tar två skär och kastar sej på isen. Alla skrattar.  - Ja, precis så, säger Jörgen, vi börjar med att lära oss att ramla. Barn och vuxna tar ett par skär och kastar sej på isen innan det strax är dags för nästa övning.

- Nu går vi som roliga Charlie Chaplin. Alla tar små korta steg med fötterna utåt och vaggar fram som pingviner.   -Bra, ropar Jörgen, nu har ni redan gjort 2 övningar. Bra jobbat! - Här kommer den 3:e.

Barn och föräldrar lär sej att kasa fram och tillbaka på stället med skridskorna, man lär sej hoppa och så rullar det på. Jörgen gör det så enkelt och så roligt på samma gång. Och det är nog enkelheten som gör att så många har kommit.

- Innan vi tar den varma saften, ropar Jörgen, kör vi Toalettkull. – Vi börjar med att de vuxna jagar barnen.

För den oinvigde, går leken till så att en vuxen tar fatt ett barn, genom att klappa lätt på axeln. Barnet måste då sitta på huk, tills det blir räddat av ett annat barn med en lätt klapp på huvudet (spolingen förstås) och barnet kan åter fortsätta åka och rädda sina kompisar. Efter en stund med mycket skratt och rop, är det dags för barnen att jaga vuxna.  Barnen skrattar och kämpar på isen,

09.30 är det dags för varm saft. Som vanligt finns Petra, sen tidigt i morse, i kiosken där saft till barnen finns förberedd, samt kaffe och macka till vuxna. Barnen får ta av sej hjälmen om man sätter sej ner och fikar. – Inga barn ståendes på isen utan hjälm, ler Jörgen, vi är rädda om er!

I saftpausen frågar vi Jörgen hur länge han hållit på och hur ser ledarsidan ser ut i år. – Jag började faktiskt med sonen Pontus runt år 2000 och körde ett par år tillsammans med Lennart Jonsson. Efter att ha varit med Pontus upp till P12, gick jag tillbaka till Skridskokul där Svante Jenefeldt redan fanns på plats, runt 2008. Sen har vi kört tillsammans fram till nu. Vi har haft det fantastiskt roligt. Och jag längtar varje år till ny säsong med Skridskokul. Barnen är så härliga.

- I år står Svante över, bl a för att de flyttat från Kungälv så nu kör jag själv (tillsammans med alla härliga vuxna som kommer ner med barnen). Sen har jag nu i början också hjälp av Pontus och fru Mona, som tar hand om “markservicen” när jag är ute på isen.

Tanken med Skridskokul, är det att ha så roligt som möjligt på isen? – Ja, svarar Jörgen, det med men,vad man kanske inte tänker på är att bakom varje övning finns en tanke. Blir man jagad eller jagar någon åker man lite snabbare än vad man brukar, man åker utanför sin “komfortzon” och utvecklas snabbare. Man lär sig ramla dels för att märka att det inte är farligt och dels för att avdramatisera händelsen, det är inte farligt om man råkar ramla. Man tränar ju bara lite extra och har roligt i grupp! Sen har vi ju det här med att böja på benen som är så viktigt. Jag tror inte vi har en enda övning som inte innefattar böjda ben.

Vi frågar Jörgen om alla kan börja i Skridskokul? -Ja, absolut. Kan man stå på skridskor, och det kan ju alla, är man välkommen ner, gärna med en vuxen som hjälper till med övningarna. Kom vid 08.45 och ha med skridskor och hjälm (inte cykelhjälm) till både barn och vuxen. IFK bjuder på en timmas roligt Skridskokul och förstås varm saft i pausen.

Dessutom är gratis att vara med. Sen välkomnar vi alltid att familjer blir medlemmar i IFK Kungälv när man väl känner sej hemma i klubben. Välkomna ner på lördag, gärna 08.45.

 

 

De flesta bilderna har tagits av ungdomslagsfotografen Johan Spanås (bandyfoto.se)