IFK Kungälv vann på onsdagskvällen mot Vetlanda med 5-4 i en match med regn, snö , hagel och en makalös dramatik.
Avgörande 5-4 målet kom på övertid efter att Kungälv vänt Vetlandas 3-4 ledning de sista tio minuterna. 

Isen var under matchens första halvtimme helt ospelbar på grund eftermiddagens skitväder i Kungälv. Lagom till avspel vräkte också en kraftig hagelskur ner vilket gjorde isen helt ospelbar, vilket i sin tur gjorde att domarteamet tog beslut om att spela matchen 3 x 30 minuter.

Trots en första halvtimme med i stort sett endast långbollar – var Kungälvs 1-0 mål ändå riktigt snyggt – då Ted Skoglund framstormandes mot Jonas Persson i Vetlandamålet styrde in Mikael Lindbergs skruvade lyra.

Vetlanda skapade  flera hörnor, men den sträva isen gjorde att ingen av dem blivit riktigt farlig. Kungälv hade även 2-0 inne efter cirka 20 minuters spel då Ted Skoglund petade in en retur på volly efter ett skott från Mikael Lindberg. Linjedomaren dömde dock bort målet för offside.

Strax innan första periodpausen avtog nederbörden. ”Mellanrundan” kunde genomföras på bättre is, vilket gjort att publiken fick se mer bandy längs isen än i den första perioden.

Vetlanda började den andra perioden bäst och kvitterade Kungälvs ledning i den 40:e matchminuten då Joakim Andersson petade in returen efter att Jesper Thimfors gjorde en skridskoparad på Johan Löfstedts isare. Precis efter att lagen bytt sida i den 45:e minuten tog Vetlanda ledningen med 1-2 då Tomi Hauskas passning skar igenom hela Kungälvsförsvaret och friställde Andreas Lysell.

Kungälv var i det här läget ett lag i motvind både mentalt och på isen. Då klev Mikael Lindberg fram  när han på egen hand åkte upp från mittlinjen och dunkade in 2-2 bakom Jonas Persson i den 51:e minuten. Fyra minuter senare tog Kungälv ledningen med 3-2 efter att Mathias ”Pumpen” Johansson fick praktträff på en långt slagen hörna och dunkade upp bollen i nättaket.

I den tredje perioden var isen plötsligt perfekt för bandy. Kungälv öste på med chanser, men när Fredrik Johansson avslutade ett friläge i burgaveln kunde Vetlanda istället kontra in 3-3 efter att Johan Löfstedt nått Joakim Andersson med en lyra.

Vetlanda passade även på att ta ledningen med 3-4 med tjugo kvar att spela då Andreas Lysell satte dit bollen efter ännu ett lyft.

Den svängiga matchen var inte över och när Mikael Lindberg satte dit 4-4 efter hörna i den 83:e minuten exploderade både publiken och hemmalaget. IFK Kungälv öste på med allt vad man hade framåt. När klockan hade passerat 90 minuter såg det ändå ut att bli en delad poäng då Jonas Persson stått pall för IFK Kungälvs offensiv.

En målchans fanns dock kvar i matchen. Den togs av årets skyttekung i IFK Kungälv, Lukas Persson, som bröt bollen på mittplan, drog förbi Vetlandas sista försvarare och och rakade upp 5-4 i krysset.

Mer om matchen och intervjuer i BandyTV ses på torsdagen.

Matchfakta hittas här.