IFK Kungälv nådde inte ända fram i den avslutande och dramatiska avslutningen av elitserien.
Med ynka sex mål sämre målskillnad än Kalix på samma poäng stannade Kungälv kvar under kvalstrecket efter 6-8 hemma mot serietrean Edsbyn.
– Just nu känns det såklart jälvligt tufft, men vi får vara besvinka idag och sedan får vi ta nya tag och ladda inför kvalet, säger IFK Kungälvs tränare Ari Holopainen. 

Tisdagens avslutning av elitserien började på bästa sätt för IFK Kungälv då laget snabbt gick iväg till en 2-0 ledning efter ett slumpmål av Mikael Lindberg, som styrdes in via av en Edsbynklubba till 1-0, och efter ett drömanfall som Axel Ekholm vispade in framspelad av Robin Mohlén.

Innan halvlek vände Edsbyn dock på steken och gick till halvtidsvila i ledning med 2-3. Samtidigt hade Kalix hämtat upp ett 0-2 underläge hemma mot Villa till 2-2.

Andra halvleken började återigen bra för Kungälv då Robin Mohlén tidigt satte dit 3-3. Sekunderna senare kom ett långt lyft från Edsbyns Hans Andersson som togs ner och avslutades av Mattias Andersson som satte 3-4.

Målet såg ut att sänka Kungälv som hade stora problem med Edsbyns lyft och efter att gästerna ökat på till både 3-5, 3-6 och 3-7 såg ridån ut att vara neddragen då Kungälvsmålvakten Jesper Thimsfors tvingades kliva av skadad och ersattes av målvaktstränaren Johan Rolén – som satt på bänken då även Kungälvs andremålvakt Victor Lindblom sakandes på grund av knäproblem.

Dramatik
Med hela nio minuters tilläggstid lyfte sig ett Kungälv i brygga och kom tillbaka och skapade en otrolig dramatik. Samtidigt som matchen blåstets av i Kalix där Villa vann med 3-4 gick Kungälv upp till 6-7 under tillägstiden.

Med två minuter kvar att spela såg Kungälv också ut att få en straff då bollen viftades bort med en misstänkt hög klubba från en Edsbynförsvare i straffområdet. Domaren Mikael Karlsson valde att fria och i anfallet efter punkterade Edsbyn matchen genom att sätta dit 6-8.

Efter matchen var IFK Kungälvs tränare Ari Holopainen besviken.

– Jag tycker vi gör en bra match stora delar, men vi gör några enkla misstag och i andra halvlek tycker jag de lyfter sönder oss. Sedan är det starkt av oss att komma tillbaka till 6-7 och då har vi egentligen allt, men istället för de 6-8, säger Kungälvs tränare.

Redan efter slutsignalen var han noga med att poängtera att varken han eller laget kommer att deppa sönder av resultatet.

– Vi får vara besvikna ett tag och sedan får vi börja om från början och träna på och ladda inför kvalet, säger Kungälvstränaren.

Efter matchen var det fortfarande oklart hur allvarligt skadad Jesper Thimfors blev efter Edsbyns 3-7 mål.

Ställs mot Tillberga
Vilka lag Kungälv nu ställs mot i kvalet som startar torsdagen den 26 februari 19.00 är inte helt bestämt. Klart är att Kungälv kommer att hamna i samma grupp som Tillberga som slutade sist i elitserien. Övriga lag i kvalgruppen på fyra lag, där de två första lagen spelar i elitserien nästa år, är en av seriesegrarna i antigen den norra eller södra allsvenskan samt en av tvåorna från de två allsvenska serierna.

Mer om kvalet kan ni läsa här.

Matchfakta från matchen IFK Kungälv – Edsbyns IF hittas här.

Till matchens lirare utsåg matchvärden SP Fönster från Edsbyn, IFK Kungälvs lagkapten Mikael Lindberg och Edsbyns IF:s Hans Andersson.

IFK Kungälv tackar publiken för elitseriesäsongen och önskar alla varmt välkomna när kvalspelet startar.