IFK Kungälv fick en skön start på elitseriekvalet när man besegrade Katrineholm med 8-4 på bortais.
– Det var två poäng som räknades idag, spelmässigt känns vi ganska ringrostiga men det är otroligt skönt att börja med två poäng på bortaplan, säger IFK Kungälvs assisterande tränare Roger Knöös.

Knöös med mängder av rutin för elitseriekval med IFK Kungälv fick under torsdagskvällen ta över huvudansvaret i Kungälvsbåset då huvudtränaren Ari Holopainen låg nerbäddad hemma i sjukbädden.

IFK Kungälv hade en lurig uppgift framför sig när laget åkte till Katrineholm för att gästa seriesegrarna av den norra allsvenskan. Ett Katrineholm som hade laddat upp ordentligt för mötet på Backavallen där publiken vädrade en tung skalp.

Ringrostigt
IFK Kungälvs lagkapten Mikael Lindberg styrde dock IFK-skutan med en säker hand och visade vägen genom att först sätta dit 0-1 på hörna och direkt efter att Katrineholm tidigt kvitterat till 1-1 panga in 1-2 på frislag. Tre mål som kom innan matchklockan hade passerat nio minuter.

– Det är två bra träffar jag får på. Ena sitter i taket och andra i hörnet. Det var skönt att få in dem för vi kändes rätt ringrostiga efter 2-3 veckor utan matcher, säger Mikael Lindberg.

Lindberg fortsatte att visa vägen för Kungälv när han i den 25:e minuten spelade fram Axel Ekholm som kunde sätta in 1-3. Efter Ekholms 1-3 mål tog domaren Ullrik Bergman sedan en tio minuters utvisning på hete Lindberg efter en lite för våldsam tackling.  På den motsatta botbänken hade två hemmaspelare redan fått sätta sig i ett tidigare skede av matchen och utvisningen störde inte Kungälv nämnvärt. Istället kunde gästande Kungälv öka på sin ledning till både 1-4, 1-5 och 1-6 innan halvtidsvilan, genom mål av Fredrik Johansson, Lukas Persson och Robin Mohlén.

Efter att Mohlén tryckte in 1-6 i den 44:e minuten hann dock hemmalaget sticka upp och reducera till 2-6 genom Linus Doktare vilket behöll något av spänningen i matchen.

– Det var otroligt viktigt att vi fick målen i början. Vi har inte rosat marknaden på bortaplan i år och har haft ett 16 dagars långt matchuppehåll och det var skönt att vi visade lite effektivitet i början vilket gav en ledning vi kunde spela på restan av matchen, säger Roger Knöös.

Halvtidsresultat: 2-6

Den andra halvleken inleddes precis som den första med två snabba mål. Katrineholm reducerade direkt till 3-6, men den här gången var det Kungälvs tur att komma tillbaka med en snabb replik då Lukas Persson satte dit sitt andra mål, vilket betydde 3-7. Katrineholm gav dock aldrig upp och det blev också viss nerv i matchen då den gamle Surtespelaren Nils ”Doktorn” Wikström gjorde 4-7 med över 25 minuter kvar att spela. Efter en timeout med 20 minuter kvar att spela kunde IFK Kungälv ändå samla ihop sig och istället öka på sin ledning till 4-8 då Lukas Persson fastställde slutresultatet med cirka fem minuter kvar av ordinarie tid.

– Spelmässigt var det faktiskt ganska jämnt. Kartineholm gör det bra, spelar tufft och utnyttjar misstagen vi gör i den andra halvleken vilket gör att de får ställa om i stort sett frilägen mot oss. Som tur är leder vi redan med ett par mål då så riktigt nervöst blev det väl aldrig. Andra halvleken känns ändå väldigt medioker från vår sida, med dålig timeing i passningsspelet och långa bolltransporter vilket gör det ganska lätt för dem att kunna störa oss, säger Roger Knöös.

Inte lätt
Trots något knackigt spel var det ändå ett glatt och lättat IFK Kungälv som åkte hem från Kartineholm med två poäng bagaget efter den första kvalmatchen.

– Det kändes ringrostigt men samtidigt är det inte lätt att bara åka upp och plocka med sig två poäng mot ett taggat motstånd på bortaplan i den första kvalmatchen. Nu har vi två poäng med oss och har fått en bra start på kvalet som det bara är att köra vidare på, säger lagkaptenen Mikael Lindberg.

I IFK Kungälvs mål var även Jesper Thimsfors tillbaka efter skadan han fick mot Edsbyn i den sista omgången av elitserien.
– Han gjorde det bra. Målen är frilägen och inte mycket att säga om, annars hade han en ganska lugn kväll, säger Roger Knöös.

Segern innebär att Kungälv fick bästa tänkbara starten på elitseriekvalet som nu går vidare med hemmamatch mot Nässjö på lördag 16.00 på Skarpe Nord. Innan den matchen är det Before Bandy och uppladdning med trubadur och bandysnack på restaurang Combi i centrala Kungälv från 12.00. Väl mött då.

Detaljerad matchfakta hittas här.