IFK Kungälv avslutade säsongen genom att vinna med 5-0 hemma mot Katrineholm. Gladast efter matchen var förmodligen debutanterna, anfallaren Anton Ysing, 18, och målvakten Daniel Andersson,18, som i slutet av matchen gjorde mål och räddade en straff.

IFK Kungälv hade inga problem med att på tisdagskvällen besegra Kartineholm i en match som fick skjutas upp en timme på grund av att isen höll på att smälta bort en dag för tidigt på Skarpe Nord.

När matchen väl startade satte Kungälv tidigt upp ett högre tempo än motståndarna Katrineholm och kunde med vinden i ryggen gå till halvtidsvila med en trygg 3-0 ledning efter två mål av Axel Ekholm och ett mål av Ted Skoglund. Kungälv spelade för dagen med debutanten Anton Ysing topp och flera unga spelare som fått sparsamt med speltid under säsongen fick chansen att visa upp sig lite mer än vanligt under säsongens sista match.

Elias Modin sågs till mycket i anfallet och Andreas Berggren, som visserligen varit med i A-laget i flera år, visade att han vill spela mer i framtiden, då gärna med en hel försäsong i benen. Något han inte fick i år på grund av en ryggskada.

Halvtidsresultat: 3-0.

I den andra halvleken möblerade Kungälv om rejält i laget. Bland annat gick Mathias Johansson, som normalt spelar libero, upp på topp och flyttade ner skyttekungen Lukas Persson på vänsterhalven. Högerhalven Jesper Henriksson flyttades i sin tur upp på mittfäletet där han gjorde det mesta rätt och skapade massvis med chanser. Chanser som dock inte ville in för skridskofantomen den här dagen då marginalerna grinade honom i ansiktet.

Ommöbleringarna i Kungälv föll väl i ärlighetens namn ut sådär. Katrineholm flyttade upp mer av spelet och skapade under den andra halvleken flera bra chanser att närma sig Kungälv.

Uppoffrande försvarsspel och starkt måvaktsspel av Jesper Thimsfors behöll dock Kungälvs ”nolla”. Istället kunde Kungälv öka på till 4-0 genom Robin Mohlén innan det var debutanternas tur att ta över showen. Först att briljera var 18-årige Daniel Andersson som fick byta av Jesper Thimsfors med cirka 15 minuter kvar av ordinarie tid. Efter sju minuters spel kom hans riktiga eldprov då Kartineholm tilldömdes en något tveksam straff efter att domartrion menat att Anssi Hänninen höll fast en Katrineholmanfallare i straffområdet.

Niklas ”Messi” Erikssons straff räddades dock av debutanten Daniel Andersson, 18, som snabbt fick ner en skridsko och styrde ut bollen som efter lite kalabalik gick ut till en Kartineholmshörna.

På övertid var det sedan dags för gänglige Anton Ysing,18, att sätta guldkant på sin A-lagsdebut då han frispelad av Jesper Henriksson kunde rulla in bollen till slutresultatet 5-0 på Skarpe Nord. Bollen hämtades snabbt av Kungälvsförsvaren Tobias Backman och lär få spendera natten tätt intill Anton Ysing i sängen då han med armarna upp i luften såg jublande glad ut över sitt första A-lagsmål.

Överlag gjorde IFK Kungälv en stabil match i kvalets avslutande omgång. Ett kval Kungälv tog 11 av 12 möjliga poäng i och därmed vann sin kvalgrupp före Tillberga, Katrineholm och Nässjö.

I den andra kvalgruppen gjorde Sirius en stark slutforcering mot Falun och vann med hela 15-2 på Studernas i Uppsala. Någon som räckte för att göra Gripen sällskap till Elitserien nästa år eftersom Ljudsal och Gripen spelade 2-2 på Ljusdals IP.

En längre sammanfattning av matchen och hela IFK Kungälvs säsong kommer i BandyTV under onsdagen. Ett BandyTV som efter matchen gästades av IFK Kungälvs tränare Ari Holopainen och succédebutanterna Anton Ysing och Daniel Andersson.

Matchfakta från matchen hittar ni här:

Fotnot: I Kungälv saknades för dagen Fredrik Johansson, Simon Artig och Victor Lindblom från den ordinarie A-lagstruppen.