IFK Kungälv började cup-helgen i Vetlanda svagt men spelade upp sig under helgen. Efter två förluster mot elitseriemotstånd och en seger mot allsvenska Jönköping vet tränaren Ari Holopainen vad laget behöver när elitserien snart drar igång.
– Vi gör 60 bra minuter i cupen och det spelet måste vi hitta rätt till i 90 minuter, säger Ari Holopainen. 

I IFK Kungälv startade cup-helgen svagt genom att förlora mot Tillberga med 7-2. Matchen var i princip avgjord efter en kvart då Tillberga drog i från till 3-0.

– Fredagens match kan beskrivas som en kollektiv kollaps. De gör mål efter en minut och vi sitter kvar i bussen och kommer inte in matchen alls. Tillberga har visserligen visat att de har tagit ett steg framåt jämfört med förra året och spelar bra, men det är också svårt att bedöma när vi inte alls kommer upp till en nivå som vi borde spela på.

Även lördagens match mot Vetlanda började svagt för Kungälv som tidigt tappade initiativet mot Vetlanda som drog ifrån till 3-1 trots ett tidigt ledningsmål för Kungälv.

– Vi kanske kände sviterna lite från Tillbergamatchen i början. Vi hade pratat en del deras flipp men ändå gör de två av sina första mål precis på det sättet. Efter tag tycker jag ändå att vi kommer in i matchen och i andra halvlek tycker jag faktiskt vi är bättre än dem och styr spelet men vi får inte in bollen, säger Ari Holopainen.

Under halvleken gick Kungälv ikapp Vetlanda och hade 4-4 med 20 minuter kvar att spela innan Vetlanda tog en timeout.

– Efter den gör vi ett eget bolltapp som gör att de får in 5-4, sedan bestämmer vi oss att bara köra på. Det var vår sista chans att göra något i den här cupen och då blev det till slut 7-4 till dem. Jag tycker att vi spelar riktigt bra i 60 minuter och visar att vi inte ligger bakom Vetlanda om vi spelar så som vi har pratat om bestämt i defensiven som vi gör under den perioden. Det är det vi får ta med oss från den här helgen, säger Ari Holopainen.

Under matchen mot Vetlanda sakandes IFK Kungälvs nyckelspelare Mikael Lindberg som vilade på lördagen men som sedan var tillbaka igen i söndagens match mot Jönköping.

En match Kungälv vann med 10-2.

– Det finns inte så mycket att säga om den matchen egentligen. Vi gör vad vi ska, varken mer eller mindre, och då blir det en skillnad och vi ska också vara så mycket bättre än Jönköping, säger Ari Holopainen.

Nu återstår endast en träningsmatch mot Villa-Lidköping för IFK Kungälv innan elitserien drar igång den 23 oktober då Kungälv åker till Norrland för att möta Kalix i elitseriepremiären.

– Jag struntat i resultatet mot Villa. Det vi behöver känna är att vi är trygga i vårt spel och att vi är med på vad vi måste göra. Jag tycker ändå att matchen mot Vetlanda visar att vi har kapacitet. Det är när elitserien börjar målen och resultaten blir viktiga och nu ska vi skärpa till de sista detaljerna. Målsättningen är att ta två poäng uppe i Kalix i premiären, säger Holopainen.

Vad kan du säga om resultaten under försäongen?

– Resultatmässigt har det inte varit så bra som vi önskat. Det finns någon form av tradition att vi inte gör bra resultat under försäsongen, vi har spelat runt på väldigt mycket folk och haft lite för långt mellan matcherna mot bra motstånd för att kunna prestera jämnt och göra bra resultat. Men resultaten under försäsongen spelar mindre roll, det är när serien börjar det räknas så nu är det bara att köra på fram tills allvaret startar, säger Ari Holopainen.

Hela IFK Kungälvs spelschema i elitserien hittar ni här.