På fredag startar elitserien då IFK Kungälv gästar Kalix Bandy på bortais. IFK Kungälvs nye lagkapten Mathias ”Pumpen” Johansson är laddad inför matchen.
– Den riktiga laddningen kommer väl först när vi sätter oss på planet, men vi vet att vi måste göra en 100-procentig insats för att ta poäng, säger Mathias Johansson.

19.00 på fredag blåser elitserien igång. För IFK Kungälvs del på bortais i Kalix. Inför årets säsong har liberon Mathias ”Pumpen” Johansson tagit över lagkaptensbindeln som de senaste åren burits av Mikael Lindberg.

– Det känns jättebra, det är en ära och ett stort att få bära bindeln, men egentligen blir det ingen direkt skillnad. Vi har varit tre kaptener de senaste åren, jag, Lindberg och Fidde (Fredrik Johansson) och det är vi fortfarande. Den största skillnaden blir väl att jag får hälsa på domaren innan matchen, säger Mathias Johansson.

Tuff uppgift

För att ta poäng mot Kalix måste IFK Kungälv enligt kapten Johansson göra en helgjuten insats.

– Kalix är oerhört starka hemma och de är ett bättre lag än förra året. Det krävs en 100-procentig insats av oss för att vi ska åka hem med poäng och det hoppas jag att vi gör, det är dags nu. Försäsongen har varit tuff, som sig nästan bör i Kungälv, så vi får hoppas att det är ett bra tecken och att vi kommer igång nu när serien, börjar, säger Mathias Johansson.

IFK Kungälvs tränare Ari Holopainen utvecklar varför Johansson tagit över lagkaptensbindeln från Mikael Lindberg.

– Vi kände för att göra en liten förändring. ”Pumpen” visar väldigt bra attityd och driver på laget framåt. Jag tycker det har fungerat bra med honom under försäsongen och nu börjar allvaret, säger Ari Holopainen.

Inför premiären mot Kalix berättar Holopainen att IFK Kungälv kommer att lägga stort fokus på defensiven, som har varit ett frågetecken under försäsongen.

– Vårt fokus ligger på att ha en tigth och tuff defensiv. Sedan får vi försöka ta vara på de chanserna vi kommer att få. Kalix har många duktiga bandyspelare. Christoffer Norin har jag förstått börjat säsongen väldigt bra. Erik Olovsson är en annan bra spelare som vi får ha koll på, men vi kommer inte ha extra bevakning på någon enskild spelare utan fokus ligger på att göra vårt och lyckas vi med det så har vi en bra chans, säger Ari Holopainen.

Vad vet du om årets Kalix?

– Jag har inte sett dem spela i live den här säsongen. Vi utgår lite från våra tidigare möten mot dem och vad vi har fått till oss om hur Kalix är i år, men fokus ligger på vårt eget spel. Jag tycker att vi sakta men säkert har börjat hitta mer och mer rätt i vår defensiv och vi fortsätter att jobba hårt på den och följer det arbetet som vi påbörjat för att hitta dit vi vill, säger Holopainen.

I matchen mot Kalix kommer IFK Kungälv att få klara sig utan försvararen Viktor Wareborn som i förra veckan fick göra en akut blindtarmsoperation.

– Viktor kommer att bli borta några veckor, säger Holopainen.

”Kommer att höras till Kalix”

I övrigt meddelar han att laget som tar sig an Kalix släpps en timme innan den spännande elitseriepremiären.

För er som inte åker upp till Kalix går den att följa live via elitrapport.se. IFK Kungälvs supporterklubb Skarpa Gubbar kommer att följa matchen på supporterkrogen Combi i centrala Kungälv.
– När vi gör mål kommer vi höras hela vägen upp till Kalix, lovar Skarpa Gubbars ordförande Magnus Åhman.