På onsdag smäller det när IFK Kungälv tar emot västkollegan IFK Vänersborg i ett hett västsvenskt bandyderby.
På varsin sida av isen ställs två lag som båda har fem inspelade poäng på fem matcher.
– Det kommer bli en fajt som heter duga, säger IFK Kungälvs tränare Ari Holopainen.

Mycket står på spel när IFK Kungälv på onsdag tar emot Vänersborg i Ale Arena 19.00 i vad som är årets första derby för Kungälv. Laget som vinner kommer att klättra uppåt bland slutspelsplatserna i tabellen – laget som förlorar kommer å andra sidan falla som en sten i den just nu hyperjämna elitserien i bandy.

IFK Kungälv som gjorde en svag försäsong har precis som Vänersborg två segrar så här långt av serien. Kungälvs segrar har kommit hemma mot Sirius och borta mot svenska mästarna Västerås. Utöver det har laget också tagit poäng på bortais mot Kalix. Kungälvs förluster har kommit på hemmaplan mot Broberg och på bortais mot Bollnäs.

Vänersborg har så här långt skrapat ihop sina poäng genom segrar mot Tillberga borta och Vetlanda på hemmais. Utöver det har laget också spelat oavgjort borta mot Hammarby. Laget har haft inledningsvis haft ett svårt spelschema och matcherna man har förlorat har varit i möten mot serietvåan Sandviken och serieledarna Villa-Lidköping, båda förlusterna har kommit på hemmais.

IFK Kungälvs tränare Ari Holopainen ser med spänning fram mot matchen – en match som han hoppas att Kungälv är med i från start.

– Sist mot Bollnäs gör vi tre individuella misstag de första tio minuterna där vi i stor sett frispelar dem så att det kan gå i från till 3-0. Sedan tycker jag vi är med de sista 80 minuterna och är spelmässigt jämna med Bollnäs, säger Ari Holopainen om matchen som förlorades med 3-6.

”Kommer bli fajt”

Holopainen räknar med en jämn match mot Vänersborg, som IFK Kungälv har förlorat mot i två matcher under försäsongen.

– Det kommer att bli en fajt som heter duga. När vi mötte Vänersborg på försäsongen var inte riktigt förbereda i och med att vi inte hade tränat så mycket på stor is. Nu tycker jag att vi har hittat något bra och kan vi prestera det vi kan i 90 minuter så kommer vi att kunna bjuda Vänersborg på en hård fajt. Vi känner varandra väl som lag och vet om deras kvalitéer och det ska bli kul med derby, säger Ari Holopainen.

Lagens främsta poängplockare så här långt är skyttekungarna Lukas Persson, IFK Kungälv och Joakim Hedqvist, IFK Vänersborg, som så här långt vardera stått för fem mål och två målgivande passningar.

– Målen kommer och går, det gäller bara att jobba hårt och stå upp för det man håller på med och tro på oss själva, säger  IFK Kungälvs Lukas Persson.

”Sämst koll i bandysverige”

Kungälvs skyttekung berättar att han sällan lägger något fokus på vilka motståndarna som försvarar eller anfaller mot hans eget lag är.

– Jag har nog sämst koll i hela bandysverige på olika spelare. För vår del gäller det att spela tufft och få motståndarna ur balans och göra dem lite griniga. Det är något vi måste bli bättre på. Nu på onsdag är det vår hemmaplan och då gäller det att visa att det är vi som bestämmer. Sedan om jag gör något mål eller inte spelar mindre roll, men det ska bli jävligt roligt med derby. Vi är revanschsugna och det känns som att det är dags att ta poäng nu. Senast i Bollnäs så gjorde vi ingen jättematch. Vi förlorar på våra egna misstag och det måste vi rätta till, säger Lukas Persson.

Har respekt för Kungälv

IFK Vänersborgs målmaskin Joakim Hedqvist tycker att hans lag har inlett säsongen bra. Samtidigt berättar han att också Vänersborg är revanschsugna efter derbyförlusten som laget åkte på mot Villa-Lidköping i fredags – en match som länge stod och vägde men där Villa till slut drog det längsta strået och vann med 6-3.

– Det känns som att den matchen hade kunnat sluta hur som helst. Nu förlorade vi men jag tycker ändå att vi gjorde en bra insats. Vi har mött Sandviken, Villa, och Hammarby så här långt som alla är lag tippas att komma band de fyra bästa. Vi är nöjda med vårt spel så här långt och poängen som vi har plockat. Poängen vi tog mot Hammarby var Vänersborgs första i Stockholm på fem år så den matchen var väldigt positivt för oss, säger Joakim Hedqvist.

Sin egen inledning på säsongen beskriver han som ”sådär”.

– Visst har jag gjort några mål, samtidigt önskar man alltid kunde ha varit ännu bättre. Det viktigaste är ändå att vi får ihop det som ett lag och vi åker med ödmjukhet ner till Kungälv som alltid är svåra att möta på bortaplan.

Att matchen spelas i Ale Arena istället för Skarpe Nord tror han inte har så stor betydelse.

– Det är klart att det blir lite annorlunda, men nu vet vi ju hur förutsättningarna kommer att vara på förhand. Vi har sett Kungälv en del under försäsongen och vi har respekt för vilka kvalitéer som finns i laget. Kungälv har ju bland annat vunnit borta mot Västerås och vi åker ner med ödmjukhet till matchen och vet om att det inte kommer bli enkelt att vinna eller ta poäng, säger Joakim Hedqvist.

Ser fram mot matchen

Även Vänersborgs tränare Stefan Karlsson räknar med en tuff match.

– Vi har inte hunnit fokusera så mycket på onsdagens match än, men det är alltid roligt med matcher. Vi gjorde en bra match i fredags mot Villa och vårt fokus ligger på att fortsätta att odla vårt eget spel och så tänker vi inför varje match. Sedan har Kungälv börjat bra och det blir ofta tuffa matcher mot Kungälv. I vårt lag känns det bra, vi har inga skador eller så vad jag har fått rapporterat till mig. Vi ser fram emot matchen, säger Stefan Karlsson.

I Vänersborg finns i år flera Kungälvs-bekantingar. Ny i laget för året är den tidigare Kungälvs målvakten David Borvall och längst fram på topp bredvid Joakim Hedqvist hittas och Mikko Lukkarila, med två säsonger bakom sig i IFK Kungälv.

Räkna alltså med en spännande derbyfajt mellan två västsvenska lag som båda jagar revansch efter att ha förlorat mot Bollnäs respektive Villa-Lidköping i fredags.

Matchen i Ale Arena börjar 19.00. Välkomna önskar IFK Kungälv.