IFK Kungälv vann på onsdagen komfortabelt det på hörhand luriga västderbyt mot Gripen/Trollhättan med 5-2.
Segern innebär att IFK Kungälv tar sig upp på slutspelsplats – dock med en mer match spelad en tabellnian Bollnäs. 

IFK Kungälv visade direkt var skåpet skulle stå i derbyt mot Gripen då Lukas ”Pang-Pang” Persson redan i den tredje minuten pangade in 1-0 på hörna – slagen av Erik Schön. Just hörnorna skulle visa sig bli ett effektivt vapen då Schöns precisa inslag kombinerat med ett stor antal skyttar just gör det svårt att försvara mot Kungälvs fasta situationer.

Kungälv fortsatte efter 1-0 målet att föra matchen på ett Skarpe Nord som för en gång skulle i år var spelbar och bjöd på bra bandyförhållanden – åtminstone i första halvlek.

2-0 kom dock först i den 23:minuten då Robin ”Dirigenten” Mohlén för en gång skulle inte assisterade till ett mål utan gjorde det själv. Målet var ingen rökare med en rakning räckte för att bollen skulle leta sig in bakom David Erkenborn i Gripen-målet.

Kungälv hade sedan bud på fler mål. Bland annat genom flera farliga hörnor som både räddades på mållinjen och tog i ramvirket.

Innan den första halvleken var slut kunde Kungälv ändå öka på till 3-0 – återigen genom mål av Robin Mohlén.

Halvtidsresultat: 3-0.

Den andra halvleken fortsatte med dominans från hemmalaget. Efter att Axel Ekholms tidiga friläge räddades av David Erkenborn och Mikaels Lindbergs retur tog i stolpen kunde dock Gripen komma in i matchen igen.

Målet kom på en hörnretur som till sist försvaren Victor Nordmark kunde lirka in upp i nättaket.

Reduceringen fick dock inte Kungälv att darra utan istället kunde Fredrik Johansson trycka dit 4-1 på hörna i den 62:a minuten. Samtidigt kom det en kortade regnskur över Skarpe Nord som gjorde isen besvärlig resten av matchen.

Cirka tio minuter senare kom nästa hörnmål för IFK Kungälv då försvararen Viktor Wareborn rakade in 5-1.

I slutminuterna reducerade Gripen till 5-2 genom Henrik Korén – men Kungälvs seger var aldrig i fara.

Segern gör att Kungälv klättrar över slutspelsstrecket upp på en åttondeplats i tabellen. Bollnäs har dock chansen att ta tillbaka åttondeplatsen då laget tar sin an Sandviken i en haltande tabell.

IFK Kungälvs tränare Ari Holopaninen var av förståeliga skäl nöjd med sitt lags insats i derbyt.

– Vi börjar matchen väldigt bra. Vi tappar lite fokus efter 2-0, men har ändå full koll hela tiden. I den andra halvleken håller vi bättre bolltempo och trycker ner dem bra. Men vi har samtidigt lite svårt att få in bollen när Gripen försvarar sig djupt, säger Ari Holopainen.

IFK Kungälv lyckades också med att neutralisera Gripens nyckelspelare, skridskofantomen Tony Eklind på ett effektivt sätt.

– Vi pratade lite innan matchen om att vi skulle plocka bort honom helt om han började köra. Det gör vi också tycker jag, säger Holopainen.

En av IFK Kungälv främsta på isen mot Gripen var vänsterhalven Erik Schön. Förutom stabilt spel både defensivt och offensivt oroade hans precisa passningsklubba hela tiden bortaförsvaret. Inte minst på hörnorna som resulterade i tre mål och ytterligare flera lägen där bollen var på vippen att hitta målnätet.

– Vi har många bra skyttar och det är bara att välja någon av dem. Jag får hylla skyttarna, säger Erik Schön.

Han säger att det inte spelar någon roll om han lägger fram hörnorna till förstaskytten eller tredjeskytten.

– Nej det gör det inte. Vi kommer överens om vem som ska skjuta och många är heta just nu. Det är svårt att försvara sig för motståndarna när vi har så många som kan skjuta, säger Erik Schön blygsamt.

Trots den komfortabla segern varnar IFK Kungälvs tränare Ari Holopainen för att det kommer att bli en helt annan match på lördag då Kungälv åker upp till Trollhättan för att möta Gripen i Slättbegshallen.

– Där uppe kommer det bli väldigt tufft. Gripen har tagit poäng mot Bollnäs och kan störa alla lag. Det kommer bli en tuff uppgift för oss däruppe och på lördag är det en helt ny match, säger Ari Holopanien.

I IFK Kungälv saknades för dagen lagkaptenen Mathias ”Pumpen” Johansson. Istället flyttade Hampus Kärnman ner ett steg från sin back postion och tog hand om liberopostionen på ett exemplariskt sätt matchen igenom.

Matchfakta IFK Kungälv – Gripen-Trollhättan BK.