Klockan 19.00 är det uppdukat för en rysare då IFK Kungälv tar emot Tillberga Bandy på Skarpe Nord. Ett Tillberga som IFK Kungälv under säsongen har haft svårt mot – men ändå slog med 6-4 på bortais tidigare i vinter.

Efter en liten formsvacka runt jul är IFK Kungälv rejält på gång igen efter 2-2 hemma mot Hammarby och vinst med 7-6 senast borta mot Vetlanda efter en magisk vändning på övertid.

De senaste poängen gör att IFK Kungälv nu återigen har häng på en slutspelsplats i den jämna upplagan av årets elitserie .

På tisdag 19.00 väntar luriga Tillberga, som trots bra spel under hela säsongen ändå inte lyckats knyta ihop matcherna, vilket gör att laget endast har spelat ihop sex poäng. Kapaciteten har man dock flera gånger visat – inte minst när man slog Sandviken hemma i ABB Arena tidigare under säsongen.

När IFK Kungälv gästade Tillberga tidigare i vinter kom man undan med blotta förskräckelsen då Tillberga var nära på att hämta in Kungälvs ledning med 5-2 en bit in i den andra halvleken. I slutskedet avgjorde dock Lukas Persson matchen åt Kungälv när han satte dit 6-4. Sett till matchbilden kunde resultatet i den matchen dock ha slutat hur som helst och storspel från Kungälvsmålvakten Kimmo Kyllönen var det som till slut avgjorde. Under försäsongen förlorade IFK Kungälv också två matcher mot Tillberga – så det finns med andra ord ingen anledning att tro IFK Kungälv kommer att få en enkel resa på Skarpe Nord nu på tisdag.

Rinat återvänder

I Tillberga kretsar mycket kring den ryske storstjärnan Rinat Shamshutov. En fantastisk bandyspelere vars första klubb i Sverige var IFK Kungälv då han flyttade till Sverige som 20-åring på 90-talet.

Sedan dess har den numera 42-årige ryssen representerat det ryska landslaget i flera VM och spelat i storklubbar som Dynamo Moskva och svenska mästarna Västerås SK.

Att han håller hög klass fortfarande visade han inte minst i den senaste matchen mellan Tillberga och IFK Kungälv då han gjorde ett fantastisk solomål då han dribblade av hela Kungälvsförsvaret och satte dit bollen bakom Kyllönen.

Tillberga har flera spelare som IFK Kungälv måste se upp med – en minste lagets andre ryss Ivan Lebedev och den tidigare IFK-spelaren Pekka Rintala. En annan duktig spelare är den unge talangen och Tillbergas lagkapten, 21-årige Robin Andersson.

Tillberga kommer precis som Kungälv med en seger i ryggen till matchen då laget senast körde över Sirius på bortais med 8-2.

I IFK Kungälv är självförtroendet gott inför matchen efter den fantastiska vändningen mot Vetlanda i lördags. Matchhjälten då, Mikael Lindberg, ser ut att vara på väg mot toppformen efter att ha gjort tre mål senast.

IFK Kungälvs tränare Ari Holopainen räknar med att Tillberga kommer att bjuda på hårt motstånd.

– Tillberga är bättre än vad de har fått ut på isen i år. Det är ett lag med riktigt bra kvalitéer och vi måste göra en minst lika bra match som mot Vetlanda för att vinna, säger Holopainen.

Måste bli jämnare

Han menar att Kungälv måste prestera jämnare över 90 minuter än vad laget har gjort den senaste tiden.

– Vi har varit inne i en period där vi hamnat i lite för långa svackor i matcherna. Det beror dels på att vi inte har kunnat träna ordentligt, men nu har vi kunnat gjort det den senaste veckan och jag tycker att vi sakta är på väg tillbaka, säger Holopainen.

Har sticker inte under stolen med att Rinat Shamshutov blir en spelare som IFK Kungälv måste hålla koll på.

– Han är ju deras nyckelspelare och mycket kretsar runt honom och det får vi ha koll på, men Tillberga har också flera andra mycket duktiga spelare. Det gäller framför allt att vi håller oss till vårt spel och försöker hålla upp det i 90 minuter bättre än vad vi har gjort det sista. Även mot Vetlanda hade vi en svart period där vi släpper tre enkla mål och det har vi egentligen inte råd med, säger Holopainen.

När det gäller IFK Kungälvs trupp så har det gått runt lite sjukdom de senaste veckorna. Holopainen kommer därför först att spika laget under matchdagen.

– Jag nämner inga namn, men vi tar ut en matchtrupp efter kvällens träning och så bestämmer vi oss imorgon bitti, säger Kungälvstränaren.

I övrigt gäller det nu för Kungälv att helt lägga Vetlandamatchen bakom sig efter urladdningen i den andra halvleken lördags.

– Vi ska träna nu ikväll och helt ställa om hjärnorna inför Tillbergamatchen. Det kommer som sagt att bli en oerhört tuff match för oss, säger Holopainen.