Efter tre säsonger som huvudtränare för IFK Kungälvs A-lag slutar Ari Holopaninen i föreningen. IFK Kungälv vill rikta ett stort tack till Ari som har gjort ett fantastisk jobb i föreningen. 

– Jag har haft en spännande och bra tid i Kungälv, men sett till helheten är det varken rätt mot laget, föreningen eller mig själv att fortsätta, säger Ari Holopainen.

Ari Holopainen kom till Kungälv från Villa-Lidköping inför säsongen 2013/2014 och har lett IFK Kungälv till en 9:onde, 11:e och 10:e plats i elitserien.

Att han väljer att inte fortsätta som tränare i klubben beror på flera orsaker.

– Det har varit tuffa tider sett till förutsättningarna, jag tänker på våra träningsförhållanden som inte riktigt har varit på den nivå som andra elitserielag har. Samtidigt har det varit inspirerande att arbeta i klubben. Jag har haft en bra tid i Kungälv och jag tycker att samarbetet har varit bra med både laget och övriga föreningen, säger Ari Holopainen.

Holopainen som pendlat till Kungälv från Lidköping, menar att det varit tufft när vädrets makter har ställt in träningar och inte bjudit på villkor som har gjort att laget har kunnat få ut sitt max.

– Sedan handlar det också om träningstiderna. När vi tränar tidigt har jag inte alltid kunnat vara med och det är inte rättvist mot varken föreningen eller laget. Jag kan inte vara borta från jobbet hur mycket som helst. När träningarna ställs in har vi inte fått mer än två timmar i veckan i Ale och det är åtminstone en träningstid på is mindre än vad andra elitklubbar har i veckan, säger Holopainen.

När det gäller den gångna säsongen ger Holopainen sig själv och laget godkänt efter att ha slutat på en tionde plats i elitserien.

– Det är ingen hemlighet att vi hade hoppas på lite mer, men ser man realistiskt på det så här i efterhand får vi ändå ge oss godkänt. Vi samlade ändå ihop 21 poäng och det är bra med de förutsättningarna vi har haft. De första två säsongerna hade vi stor omsättning på spelare men jag tycker ändå att vi i början av säsongen utvecklade vårt spel och blev ett mer spelförande lag. Sedan hade vi sju-åtta veckor när vi på grund av vädret inte kunde genomföra riktiga träningar och då är det klart att det blir svårt att hålla upp det, säger Holopainen.

Om det blir någon nya roll inom bandyvärlden för Holopainen redan nästa år är i nuläget oklart.

– Jag har faktiskt ingen aning. Nu ska jag försöka landa lite och vila upp mig och jobba ikapp en del på mitt privata jobb. Vi får se om det blir ett viloår eller om det blir något annat, jag vet faktiskt inte det nu, säger Ari Holopainen.

IFK Kungälvs ordförande Tony Hjertstand säger att IFK Kungälv gärna hade velat haft kvar Holopainen i föreningen men att klubben har förståelse för hans beslut.

– Ari har gjort ett otroligt bra jobb i IFK Kungälv och alltid haft en positiv inställning trots att förutsättningarna stundtals varit tuffa och hela tiden försökt få ut det bästa ur laget efter våra förutsättningar. Nu får vi leta efter en ny tränare och leta efter en person som kan fortsätta utveckla våra unga spelare. Vi får hoppas att vi får en bättre vinter nästa år, men säsongen som varit med alla flyttade matcher och inställda träningar för alla våra lag inklusive skridskoskolan visar ju hur viktigt det är att vi får en ny inomhus arena i Kungälv, säger Tony Hjerstrand.