IFK Kungälvs trotjänare Fredrik ”Fidde” Johansson lämnar klubben efter åttta säsonger. Fredrik kom till IFK tillsammans med sin bror Mattias Johansson inför Kungälvs återkomst till Elitserien 2008/2009. Båda två återvänder nu till moderklubben Frillesås i allsvenskan då lillebror Mattias lämnar Villa för Hallands bandystolthet. 

– Det har varit ett oerhört känslosamt beslut, säger Fredrik Johansson.

Sedan ”Fidde” kom till klubben har han varit en stöttespelare i laget, mycket tack vare sin urstarka skridskoåkning och orubbliga inställning på isen. Fredrik har använts framför allt som ytterhalv och mittfältare och har knappt registrerats för en dålig insats i den rödblå Kungälvsdressen.

IFK Kungälvs ordförande, Tony Hjertstrand, tycker det är tråkigt att föreningen tappar trotjänaren.

– ”Fidde” är en spelare som jag tror alla lag vill ha. Hans inställning både på och utanför planen är exemplarisk och efter allt han gjort för oss är det bara att säga lycka till. Jag har haft ett bra snack med Fredrik och förstår hans beslut helt och hållet, bandy är inte allt och jag vet att han kommer att trivas hemma på Sjöaremossen, säger Tony Hjertstrand.

Fredrik Johansson berättar för ifkkungalv.se att beslutet att lämna Kungälv varit tufft.

– Att få återvända till moderklubben med brorsan har varit en gammal dröm. Det känns otroligt roligt och när chansen dök upp kunde jag inte tacka nej. Människorna i klubben är oerhört glada, och det känns bra att återvända när jag och Mathias fortfarande har mycket att ge. Det är inte så att vi bara kommer hem och spelar av våra karriärer. Mattias är bara 25 och jag är 29, år. Det kommer inte bli spel på lika hög nivå, men vi kommer att vara lika seriösa med vår bandy som när vi spelade i Elitserien, säger Fredrik Johansson.

Frillesås ”starkeman”, Erland Johansson, är bror till bröderna Johanssons farfar och har haft mer än ett finger med i spelet runt värvningarna.

– Jag har faktiskt aldrig sett honom så glad som nu. Samtidigt som vi tycker det är roligt känns det minst lika jobbigt att lämna Kungälv. Det är här jag varit större delen av min seniorkarriär och beslutet har varit oerhört känslosamt. Jag har trivts otroligt bra i Kungälv som verkligen känns som hemma. Alla i klubben, spelare, ledare, människor runt föreningen och Skarpa Gubbar är helt fantastiska. Skarpa Gubbar är Sveriges bästa klack – den enda klubben jag skulle kunna lämna Kungälv för är just moderklubben, säger Fredrik Johansson.

”Fidde” berättar att han haft otroligt många fina stunder i IFK Kungälv. Höjdpunkterna berättar han är när klubben pressade Villa-Lidköping till en femte avgörande kvartsfinal i Lidköping för några år sedan.

– Den säsongen och när vi vann vår grupp med ryska Jenisej, Villa och Broberg i World Cup är höjdpunkterna. Det var mycket Skarpa Gubbar på plats i Sandviken och det var en fantastisk upplevelse, säger Fredrik Johansson.

IFK Kungälv önskar både Fredrik och Mattias ett stort lycka till i Frillesås.

Samtidigt som Fredrik Johansson lämnar klubben står det även klart att försvararna Markus Hillukkala och Erik Schön som kom till Kungälv inför den gångna säsongen lämnar klubben och återvänder till Gripen.

– Markus och Eriks kontrakt har gått ut, och vi har inte förhandlat om något nytt kontrakt med dem och önskar båda stort lycka till framtiden. De har gjort det bra hos oss och är spelare som Gripen kommer ha stort nytta av, säger Tony Hjertstrand.

IFK Kungälvs lagbygge inför kommande säsong pågår fortsatt.

– Vi letar efter en tränare och för en dialog med vårt spelarråd. Att vi tappar ”Fidde” är ett avbräck, men vi brukar vara duktiga på att hitta spelare som gör det bättre hos oss än i andra klubbar. Vi kommer ha ett lag som kommer vinna matcher även nästa säsong, säger Tony Hjertstrand.