Tommy Österberg, 43, återvänder till IFK Kungälv. Den här gången i den nya rollen som ”Player manager”. En roll IFK Kungälv hoppas ska leda till en stark utveckling av föreningens unga spelare och bygget av #nyakungälv.
– Det känns kul att vara tillbaka, min egen tanke är väl att hålla mig lite i kulisserna men samtidigt vara väldigt närvarande för spelarna, säger Tommy Österberg. 

Tommy Österberg har en gediget bandy-cv i form av både elitseriespelare och finsk landslagsman. Som tränare har han varit förbundskapten för den finska landslaget, och huvudtränare i Kalix, Vetlanda och inte minst IFK Kungälv.

Under tre säsonger ledde Tommy IFK Kungälvs A-lag mellan 2010 och 2013. Säsongen 2011/2012 blev den mest framgångsrika då IFK Kungälv slutade på en sjätteplats i elitserien och till slut förlorade med 2-3 i matcher i SM-kvartsfinalen mot Villa-Lidköping.

Nu återvänder Tommy, som numera bor i Göteborg, till IFK Kungälv i rollen som player manager. Tommy kommer att ingå i ledarstaben bredvid huvudtränaren Roger Knöös och ha ansvar för spelarnas individuella utveckling.

När ifkkungalv.se når honom på fredagen är han i full fart med att ”grilla” målvakten Victor Lindblom under ett individuellt pass nere på Skarpe Nord. Tommy gör nu alltså comeback i bandyn efter att ha tagit ett sabbatsår efter sin tid i Vetlanda.

– Jag har haft några diskussioner eller intresseförfrågningar från ett med ett par klubbar, men att ta över som huvudtränare fungerar inte med mitt privata arbete. När IFK hörde av sig och frågade om jag kunde vara med på något sätt kom vi fram till den här rollen som känns väldigt inspirerande, säger Tommy Österberg.

Har du saknat bandyn?

– Inte bandyn egentligen på det viset, men jag har saknat coachningen, att vara med och hjälpa till. Nu har vi hittat en roll som jag tror passar mig. Jag ska vara med kring upplägget och periodiseringen av säsongen. Men den största biten är väl att jag ska ha ansvaret för spelarnas individuella utveckling och lägga upp deras träningsprogram på individnivå och ha uppföljningssamtal med dem under säsongen. Sedan kommer jag väl också att hjälpa Roger med lite scouting och analysering av matcher. Hur mycket jag kommer att vara med på matcherna får vi se, det beror lite på hur mycket jag kan vara borta från jobbet, säger Tommy Österberg.

Den här rollen som Player manager, är det en roll som du själv har saknat när du har varit huvudtränare?

– Absolut. Det är faktiskt en av anledningarna till att jag lämnade Vetlanda, att det var för få ledare runt laget. Som huvudtränare är det svårt att ha tiden till kanske 20 spelare. Det är sällan man har tid att ha uppföljningssamtal med alla spelare och lägga upp specifik träning för det som spelarna behöver förbättra. Utvecklingen i bandyn går också åt det hållet. Västerås har mellan fyra och sex personer i sin ledarstab. Rollen som jag får nu är en inspirerande uppgift och det är kul när spelare som till exempel Victor, som jag tränat med idag, är så lyhörda och öppna med vad de vill och till att ta emot råd. Min egen tanke med den här rollen är väl att hålla mig lite i kulisserna men samtidigt vara väldigt närvarande för spelarna, säger Tommy Österberg. 

IFK Kungälvs sportgrupp är nöjd med rekryteringen av Österberg som alltså blir nästa byggsten i bygget av #nyakungälv.

– Vi är glada över att kunna stärka upp organisationen runt A-laget med ytterligare en mycket kompetent ledare. Vi har valt att satsa mestadels på yngre spelare och för att de ska få möjligheten till att utvecklas behövs duktiga ledare som utbildar dem. Vi tror dessutom att en Player Manager kan utveckla våra lite äldre spelare och ge dem ny motivation i form av kanske lite nya träningsupplägg och infallsvinklar, säger Karl-Fredrik Jonsson i IFK Kungälvs sportgrupp.

IFK Kungälv hälsar Tommy Österberg varmt välkommen tillbaka till klubben och trots högsommarvärmen så börjar det kännas lockande även med lite vinter om ”några” månader.

För IFK Kungälvs A-lag börjar vintern dock redan 07.30 på lördag – då laget gör sitt första ispass för säsongen i Oasen i Kungälv.

LEDARE:
Huvudtränare: 
Roger Knöös
Player manager:  Tommy Österberg

SPELARE:
Målvakter:
 Victor Lindblom

Utespelare: Hampus Kärnman, Ted Skoglund, Elias Modin, Mikael Lindberg, Lukas Person, Erik Olsson, Daniel Strömquist, Andreas Berggren Eckerth, Robin Mohlén, Jonas Tell, Niklas Holopainen, Johan Riddarström, Jesper Henriksson, Anton Ysing