IFK Kungälv har lagt tre viktiga hörnbitar i kommande säsongs arbete med A-lagstruppen.
A-laget kommer nästa år att tränas av Anders Liw och Hampus Kärnman – som därmed får lägga upp taktiken för hur bollarna ska nå fram till Lukas ”Pang Pang” Persson som skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med föreningen.
– Det känns skitroligt att vara tillbaka, säger IFK-legendaren Ander Liw.

Lagbygget inför den kommande säsongen av den första upplagan av Superallsvenskan fortsätter i IFK Kungälv. I helgen blev tre viktiga pusselbitar klara då Anders Liw och Hampus Kärnman tackat ja till att träna laget samtidigt som skyttekungen Lukas Persson har valt att skriva på ett nytt tvåårskontrakt.

Anders Liw återvänder därmed ännu en gång till IFK Kungälvs A-lag som han första gången kom till 1991 då han lämnade Hälsingland för spel på Skarpe Nord.

Under cirka 25 års tid har han spelat för IFK Kungälv i både dåvarande allsvenskan och division 1, samt nuvarande elitserien – som han var med och förde upp IFK Kungälv 2008/2009 efter en fantastisk säsong. 

Många supportrar minns säkert fortfarande hans magiska 1-1 mål mot Boltic i kvalet till Elitserien – då han från sin liberoposition dribblade sig igenom allt och alla och satte bollen i mål inför närmare 2 000 åskådare på Skarpe Nord. Under årens lopp har det blivit flera comebacker i A-laget för trotjänaren som innan sin sista återkomst, i samband att IFK Kungälv fick upp i Elitserien, var både ungdomstränare och spelande tränare i ett antal säsonger.

Den kommande säsongen kommer han nu att leda laget tillsammans med IFK Kungälvs nuvarande libero Hampus Kärnman som gjorde sin A-lagsdebut som libero som ung junior i Elitserien när just Liw var skadad. Hampus kommer fortsatt att spela och blir därmed vad som brukar tituleras som spelande tränare.

– Exakt hur rollerna kommer se ut mellan mig och Hampus är väl inte riktigt helt klart än. Hampus ska ju fortfarande spela, så vi får se hur vi fördelar ansvaret. Vissa grejer kan han ju inte göra när han är på isen, men saker som det taktiska och planeringen av försäsongen och liknande kommer vi att ta tillsammans. Hampus har ju redan lett lagets träningar i ett par veckor nu och har lagt upp ett bra program med två gemensamma pass och tre individuella träningspass där spelarna gymmar och sköter sin egen träning. Sedan får vi se om vi känner att vi vill hitta på något nytt, men så långt har vi inte kommit än. Jag träffar spelarna för första gången ikväll (läs måndag), säger Anders Liw, som även berättar att föreningen eventuellt letar efter ytterligare en ledare som kan stötta upp på träningar och matcher under själva säsongen.

De senaste säsongerna har Anders Liw tränat Kungälvs SK och han berättar att han ser framemot att återigen kliva in i IFK Kungälvs omklädningsrum.

– Jag tycker det ska bli skitkul. Det framför allt kul att det finns många unga spelare att fylla på med. Föreningen har tappat ett par etablerade spelare de senaste åren och som det ser ut nu ser många ut att verkligen få chansen. Kungälv har varit i liknande situationer tidigare och det finns gott om exempel på unga spelare som verkligen har klivit fram då och visat vilken kapacitet de har haft. Det känns väldigt inspirerande och jag hoppas att det kommer göra det även för spelarna, säger Anders Liw.

En av spelarna den nya tränarduon nu kommer att få leda är anfallaren Lukas ”Pang Pang” Persson. Persson har de senaste säsongerna öst in mål för IFK Kungälv i både Elitserien och allsvenskan och har nu skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med klubben.

– Lukas är en etablerad anfallare som alltid gör mycket mål och som tillsammans med ett par andra spelare i truppen har stor erfarenhet av spel i elitserien. Vi är jätteglada att Lukas vill fortsätta i IFK Kungälv och vara med och bygga ett nytt och hungrigt IFK Kungälv, säger IFK Kungälvs sportsektion i ett uttalande.

IFK Kungälv har i dagsläget kontrakterat en stomme för A-laget som är igång och tränar inför den kommande bandysäsongen. Lagbygget fortsätter nu med full takt och föreningen riktar in sig på att med ett ung lag stöttat av etablerade spelare underhålla och bjuda Skarpe Nords publik på en härlig bandy med riktig Kungälvsanda den kommande vintern.

 Truppen just nu: 

Målvakter: Victor Lindblom, Axel Garstam

Utespelare: Elias Modin, Lukas Persson, Hampus Kärnman, Andreas Berggren Eckerth, Erik Olsson, Daniel Strömquist, Marcus Martinsson, Linus Carlström, Robert Thelin,

Tränare: Anders Liw, Hampus Kärnman