Under tisdagskvällen informerade IFK Kungälvs styrelse förningens medlemmar om klubbens nuvarande situation och vad som krävs för att föreningen ska överleva.

IFK Kungälv kommer här göra en redogörelse av den informationen som redovisades tisdagens mötesdeltagare i klubbstugan på Skarpe Nord. För er som har frågor är ni välkomna att kontakta medlemmarna i styrelsen för svar på frågor.

IFK Kungälv ansökte i november förra året om att ingå en rekonstruktion. Föreningens skulder låg då på över 4 miljoner kronor och var omöjliga att hantera. Alternativet till en rekonstruktion var då en konkurs.

Bedömningen var då att en miljon kronor behövdes samlas in för att föreningen skulle kunna betala av det planerade ackordet till fordringsägarna, ett ackord som fastställdes under våren 2017.

Under försommaren har ytterligare utgifter tillkommit.  Bland annat i form av upptaxering av de inkomster som föreningen gjorde när IFK Kungälv drev ett boende ute på Sundhammar utanför Kungälv under våren 2016.

Räntor på tidigare skulder har också tillkommit plus att man inte har tagit tillräckligt stor hänsyn till de sociala avgifter som tillkommer för de lönekostnader som ingår i rekonstruktionen. IFK Kungälv har idag 1 miljon kronor säkrade för att betala ut kostnaden för ackordet som ligger på totalt 1,3 miljoner kronor.

För att betala ut ackordet, som skulle ha varit utbetalt den 15 juni, saknar föreningen 300 000 kronor. Det betyder att klubben är akut behov av samma summa för att undvika konkurs.

Inför den kommande bandysäsongen för IFK Kungälvs ungdomslag och A-lag har föreningen gjort kraftiga nedskärningar för att kunna säkerställa att föreningen kan redovisa ett betydande plusresultat.

Föreningens största utgifter idag och historiskt är lönekostnaderna för spelare och ledare för klubbens A-lag. Den kommande säsongen som föreningen hoppas att föreningen ska kunna genomföra har lönekostnaderna sänkts med cirka 60 procent. Jämfört med lönerna föreningen betalade ut sista året i elitserien, 2015-2016, har lönekostnaderna dragits ner med omkring 80 procent.

Samtliga spelare och ledare som är klara för  A-laget säsongen 2017/2018 har gått med på att representera förningen för en betydligt lägre ersättning för att hjälpa föreningen att komma på fötter.

Med de lägre lönekostnaderna budgeterar IFK Kungälv att revovisa ett plusresultat på omkring 500 000 den kommande säsongen. Pengarna kommer att användas till att amortera av föreningens skulder för att IFK Kungälv på sikt ska bli skuldfritt.

På tisdagens möte presenterade styrelsen ett förslag om bidrag via ett så kallat medlemslån. Lånet ligger på valfri summa och kommer att betalas tillbaka på tre år.

Ett förslag från tisdagens mötesdeltagare var även att medlemmar som inte vill låna ut pengar ska kunna skänka en valfri summa till IFK Kungälvs Swishnummer: 123 303 46 34. Valfritt bidrag kan även sättas in på Bankgiro: 216-9233

IFK Kungälv kommer att uppdatera via hemsida kring hur mycket pengar som kommer in och hur mycket som saknas för att föreningen ska få ihop pengarna som behövs.

UPPDATERING ONSDAG 12 juli: Efter tisdagens möte har medlemmar och företag som brinner för IFK Kungälv bidragit med cirka hälften av summan som IFK Kungälv behöver för kunna betala det satta ackordet.

Situationen är allvarlig. Klarar föreningen att betala ut ackordet ser dagens styrelse stora möjligheter till en ljusare framtid för klubben där kostnader för ett A-lag aldrig igen ska få äventyra föreningens värdegrund som handlar om att locka ungdomar till att spela bandy och uppfostras i en positiv anda tillsammans.

För människor som vill stötta föreningen via ett medlemslån eller har frågor eller vill ha ytterligare information kontakta:

IFK Kungälvs ordförande Stefan Strand:

stefan.strand@ifkkungalv.se

073-902 80 80

För övriga frågor:

Ring:  0729 61 10 64.