IFK Kungälvs framtidsbygge fortsätter att visa framfötterna. Under söndagen besegrades Tranås med 4-2 i Sapa Arena. Segern grundlades i slutet av den andra halvleken då junioren Erik Olsson gjorde sitt första A-lagsmål och junioren Marcus Martinson ordnade fram en straff.
– Det känns riktigt bra i laget och stämningen är grym, kommenterar Martinson ungtupparnas framfart. 

Efter förra veckans något överraskande seger mot Frillesås är IFK Kungälv fyllt med självförtroende. Mot Tranås spelade det ingen roll att det unga lagets stöttepelare, mittfältaren Mikael Lindberg och skyttekungen Lukas Persson saknades. 

Det började dock så dåligt det kan – med ett baklänges mål redan i den första minuten. Målet sänkte dock inte huvudena hos IFK-spelarna som malde på och skapade en del hörnor, men några fler mål blev det inte i halvleken.

– Matchen va tajt och tillknäppt i första halvlek. Vi spelade okej defensivt men hade problem att skapa klara chanser framåt, säger spelande tränaren Hampus Kärnman.

I den andra halvleken fick Kungälv precis som i den första en dålig start då Tranås meriterade ryss Konstantin Akhlestin ökade på smålänningarnas ledning till 0-2. Första Kungälvsmålet kom först i den 69:e minuten då 20-årige Kalle Öberg reducerade ställningen till 1-2. Kalle har så här långt imponerat i Kungälvsdressen och målet var hans tredje i klubben då han satte dit två baljor mot Frillesås.

Olsson kvitterade

Fyra minuter efter Öbergs mål hittade Linus Carlström, 26, fram till Erik Olsson, 19, som kvitterade till 2-2 och därmed gjorde sitt första A-lagsmål.

Kungälvsmålen gjorde att Tranås tog en timeout – ett avbrott som dock inte kunde stoppa Kungälvs framfart och med tio minuter kvar att spela var det dags för nästa junior att visa framfötterna då anfallaren Marcus Martinsson, 18, revs ner i straffområdet. 

Straffen tryckte Kalle Öberg sedan dit vilket gjorde att Kungälv för första gången var i ledningen i matchen.

Med fyra minuter kvar av matchen kunde Elias Modin, 22, fastställa slutresultatet till 4-2 efter en assist av nyförvärvet från Blåsut Joel Emanuelsson, 22.

– Från minut 55-60 i matchen släppte det tillknäppta spelet och det blev mer böljande spel vilket passade oss bra. Vi skapade mer på eget spel, både längs isen och i luftspelet. Defensiven var fortsatt bra och vi släppte inte till många skott alls och det kändes som att vi hade kunnat ha gjort två tre mål till, säger Hampus Kärnman. 

Enligt matchprotokollet var det inte bara Erik Olsson som gjorde sitt första A-lagsmål mot Tranås. Även Marcus Martinson tillskrevs ett mål – nämligen Kalle Öbergs straffmål. Det lär dock inte dröja så länge innan Martinson på riktigt får göra sitt första mål.

– Det enda märkvärdiga jag gjorde i samband med målet var att jag ordnade fram straffen som Kalle satte dit, skrattar Martinson.

Kärnman: ”Vi känns starka”

När det gäller de unga spelarnas insatser säger Martinson att det är enkelt för dem att ta för sig och att de sporrar varandra.

Det känns riktigt bra i laget och stämning är grym. De flesta av oss känner varandra från juniorbandyn så det var skönt att komma upp tillsammans i A-laget och nu är det bara att köra på!

Även tränaren Kärnman var av förklarliga skäl nöjd med matchen.

– Det är fantastiskt kul att vi vänder och åter igen spelar upp oss desto ju längre matchen går precis som vi gjorde mot Frillesås. Vi känns starka! Idag hade vi ingen i laget som är 30 år och hade bara två spelare som är födda på 80-talet. Det är underbart kul att se oss göra en bra bortamatch med så ung trupp och utan Lindberg och Persson. Om jag ska lyfta fram någon spelare som utmärkte sig lite extra idag så får det bli Daniel Strömqvist som gjorde många många fina brytningar och tunga men underbara tacklingar, säger Kärnman. 

Under söndagens match provspelade anfallaren Felix Callander för IFK Kungälv. Callander tillhör IFK Vänersborgs P20-lag och har tidigare även varit i Sandvikens AIK. Snittåldern i IFK:s trupp mot Tranås var 22 år.

Så här spelade IFK mot Tranås: 

Målvakt: Victor Lindblom (avbytare Axel Garstam)
Libero: Hamps Kärnman
Backar: Andreas Berggren, Daniel Strömqvist (Olle Carlsson)
Halver: Joel Emanuelsson, Linus Carlström
Mittfält: Elias Modin, Robert Thelin, Kalle Öberg, Erik Olsson (Greger Svehn)
Anfallare: Felix Callander (Marcus Martinson, Carl-Oscar Bridholm)

Matchfakta från matchen hittas här: