IFK Kungälvs unga framtidsbygge fortsätter att imponera. Trots problem med skador gick laget igenom hela ”Bäst i väst”-cupen utan att förlora en match.
– Den här cupen var väldigt viktig för oss inför slutspelet i Supercupen nästa vecka, säger spelaände tränaren Hampus Kärnman. 

(Bläddra med pilarna i bilden för att se fler bilder)

IFK Kungälv inledde cupen övertygande då laget under fredagskvällen slog ett ungt Mölndal med 8-1. Kvällens andra match blev cupens sämsta insats av Kungälv då laget spelade 3-3 mot Surte. Ett resultat som i slutänden gjorde att Gripen istället slutade som vinnare av den första upplagan av ”Bäst i Väst”.

Under lördagen imponerade Kungälv stort genom att först slå Frillesås med 4-1. Medan storsatsande Frillesås var ordinarie saknade Kungälv tre ordinarie spelare,  skyttekungen Lukas Persson, Joel Emanuelsson och Carl-Oskar Bridholm. Styrkan i årets upplaga av IFK Kungälv ligger dock inte i enskilda spelare utan i en ung lagmaskin som redan nu har utvecklat ett fantasirikt anfallsspel och en supertät defensiv. 

Segrarna mot Frillesås och Mölndal gjorde att IFK:s sista match under lördagskvällen mot Gripen blev som en final då Gripen inför matchen hade tre raka segrar.

I cupens sista match ställdes två ganska så trötta lag mot varandra. Gripen inledde bäst då laget tidigt tog ledningen med 0-1 efter att Tony Eklind snurrade upp IFK-försvaret och serverade bollen till Henrik Korén.

Kungälv kom dock tillbaka efter ett snyggt anfall där Erik Olsson till sist avslutade med att lirka in bollen i krysset.

Callander imponerade 

I stort sett var Kungälv det spelförande laget mot Gripen och var också laget som skapade klarast och farligast målchanser. Mot Gripen imponerade unge norrmannen Felix Callander,19, som tillhör IFK Vänersborgs P20-lag, men som kan spela med IFK via ett samarbetsavtal mellan klubbarna.

Callanders två mål var snarlika. Vid två tillfällen stressade han Gripenförsvaret och slet åt sig bollen och körde sedan i Petter Northug-fart mot mål och satte dit sina frilägen.

Kungälv ledde matchen fram till den 41:e minuten då Gripens Niklas Holopainen från snäv vinkel sköt in 3-3.

Sammantaget stod Kungälv för en riktigt stark insats i cupen. Framför allt mot seriekollegerna Frillesås och Gripen vars trupper är välfyllda med spelare som tidigare varit etablerade i elitserien.

Snittåldern i Kungälvs trupp mot Gripen var 22 år och årets Kungälv är ett lag som kokar av talang, ambition och fortsatt utvecklingspotential.

Imponerade seger mot Frillesås

IFK Kunglälvs tränare Hampus Kärnman, 28, var efter matchen mot Gripen väldigt nöjd med helgen. Kärnman spelade själv alla matcher i cupen utan matchen mot Surte.

– Matcherna under fredagen var lite svåra på så sätt att vi i den första möter ett väldigt ung och orutinerat Mölndal och skillnaderna mellan lagen blir lite för stora. Mot Surte gör vi en riktig plattmatch men det reparerar vi under lördagen, säger Kärnman.

Framför allt var IFK-tränaren nöjd med 4-1 segern mot Frillesås.

– Mot Frillesås spelar vi upp oss betydligt jämfört med Surtematchen. Vi sätter vår defensiv fullt ut, de gör ett hörnmål men har i övrigt nästan inga chanser alls och vi gör fyra mål framåt i en match på 6o minuter. Vi saknar tre ordinarie spelare och Frillesås kommer med full styrka, att då kunna vinna och göra en sådan stark insats är väldigt imponerade och roligt, säger Kärnman.

Mot Gripen menar Kärnman att spelkvalitén från båda lagens sida starkt påverkades av att båda lagen hade tre matcher i benen inför matchen.

– Matchen blev svårspelad. Det var två riktigt trötta lag och det blir ingen riktig bandymatch av det. Men jag tycker ändå att vi gör en fullt godkänd insats. Vi är fortsatt obesegrade mot svenska lag under försäsongen. Den här cupen var också väldigt viktig för oss inför Supercupen nästa vecka. Inför cupen hade vi hade en träning på halvplan på tolv dagar. Vi såg de här matcherna framför allt som träning och istid för att bygga vidare på vårt spel och förhoppningsvis är vi ännu lite bättre nästa helg, säger Kärnman.

Matchfakta från helgen. 

Mölndal Bandy – IFK Kungälv 1-8
Surte BK – IFK Kungälv 3-3
IFK Kungälv – Frillesås BK 4-1
IFK Kungälv Gripen/Trollhättan BK 3-3