IFK Kungälv tog en viktig poäng i årets första seriematch då laget gästade Åby-Tjureda. Kungälv tappade segern i slutsekunderna – men sett till förutsättningarna inför matchen var insatsen ett bevis på kämpaglöden som finns i det nya och unga Kungälv.
– Det är surt att tappa ledning i slutet, men resultatet var rättvist, säger spelande tränaren Hampus Kärnman. 

IFK Kungälv inledde årets upplaga av bandyallsvenskan genom att spela 3-3 borta mot nykomlingen Åby-Tjureda. Ett lag som inte direkt är någon vanlig nykomling då man under lördagen mönstrade ett riktigt starkt lag.

I hemmalaget återfanns bland andra Vetlandaspelaren Jesper Hvornum, som är tillbaka i svensk bandy efter ett proffsår i Ryssland, och skarpskytten Filip Bringe som i våras lämnade elitserieklubben. I laget spelade även den tidigare mycket pålitlige elitseriemålgöraren Andreas Lysell och mittfältaren Ulf Einarsson, som bland annat vunnit SM-guld med Hammarby och spelat i Ryssland.

Åby-Tjurreda inledde också matchen bäst genom att skapa tre hörnor under matchens första fem minuter. Victor Lindblom i Kungälvsmålet höll dock tätt och i den 23:e matchminuten kunde Lukas ”Pang-Pang” Persson ge bortalaget ledningen med 0-1 efter en hörna inslagen av Linus Carlström.

Ledningen blev dock kortvarig – bara två minuter senare kvitterade hemmalaget genom skarpskytten Filip Bringe. Persson var dock på hugget och i slutet av den första halvleken dunkade Persson in sin andra hörn för dagen, den här gången assisterad av backen Daniel Strömqvist.

Halvtidsresultat: 1-2 

Den andra halvleken hann knappt börja innan Filip Bringe återigen utjämnade ställningen, den här gången till 2-2. Ett resultat som stod sig fram till den 61:e matchminuten då Kungälvs nya kraftverk från Nässjö, 20-årige Kalle Öberg, satte dit 2-3.

Lagen bytte därefter målchanser med varandra och framför allt hemmalaget radade upp hörnor utan att få in bollen bakom Victor Lindblom i IFK-målet. Kungälvs ledning höll sig fram tills dess att det var 15 sekunder kvar av ordinarie tid då hemmalagets Daniel Tägt fastställde slutresultatet till 3-3 framspelade av Jesper Hvornum, flerfaldig SM-guldsvinnare med Sandvikens AIK och som i år tillhör Vetlanda, men som kan spela med Åby-Tjureda via ett samarbetsavtal.

För Kungälvs del var det givetvis tufft att tappa en ledning i premiären i slutsekunderna. Sett till förutsättningarna, då laget bara haft en träning på is de senaste två veckorna, var ett oavgjort resultat en stark insats. Kungälv gjorde dessutom två mål på hörna samtidigt som hemmalaget inte lyckades pricka in en enda trots elva försök.

– Det är givetvis surt att tappa ledningen i slutet men sett till hela matchen får vi ändå vara nöjda med en poäng. De är det bättre laget idag och sätter hård press på oss direkt som vi får svårt att spela oss ur. Vi sätter defensiven bra i stort men är inte nog bra när vi själva har bollen. Vi har ett väldigt bra läge att göra 4-2 i slutet, men istället blir det 3-3. Det är svårt för oss att komma upp på nivå när vi gör vårt första pass på utomhusis försäsongen och inte har haft möjlighet att träna på is mer än ett pass den senaste månaden, säger IFK Kungälvs spelande tränare Hampus Kärnman.

För Kungälv väntar härnäst nu Frillesås BK i ett derby på Skarpe Nord på torsdag klockan 19.00. Arbetet med isen på Skarpe Nord ser lovande ut och redan nu ligger en tunn skorpa med is på arenan. En is som nu kommer att byggas upp under de kyligare nätterna som väntar vilket innebär att det äntligen är dags för hemmapremiär för IFK Kungälv på Skarpe Nord.

Matchfakta från Kungälvspremiär hittas här.