IFK Kungälv hade kniven mot strupen inför lördagens hemmamatch mot Åby-Tjureda. Ett läge laget visade sig behärska genom att bjuda publiken på årets bästa bandy på Skarpe Nord.
– Jag tycker vi kontrollerar matchen totalt, framför allt i första halvlek, säger spelande tränaren Hampus Kärnman. 

IFK Kungälv har haft en tuff säsong vilket enkelt går att se vid en titt på tabellen. Inför lördagens hemmamatch mot Åby-Tjureda låg IFK Kungälv på nedflyttningsplats med tre poäng upp till Tranås på den nedersta kvalplatsen.

Laget var därmed pressat till att ta poäng hemma mot Åby-Tjureda och från avspel visade Kungälv var skåpet skulle stå. 1-0 kom redan efter 15 sekunders spel då Mikael Lindberg lyfte fram bollen till Lukas Persson som hade hämtat fart från egen planhalva och fri med bortamålvakten inte gjorde något misstag.

Målet gav Kungälv råg i ryggen på Skarpe Nord som för dagen bjöd på perfekt bandyväder med sol, vindstilla och en minusgrad. IFK spelade varierat med både lyft och fint spel längs isen anförda av lagkapten Mikael Lindberg som dominerade under de 25 första minuterna. Lindberg hamnade själv också i målprotokollet då han dunkade upp en hörna i nättaket i den 7:e matchminuten.

Kungälv fortsatte att trumma på efter målet och när gästerna väl stack upp mötte de ett samlat och aggressivt försvarspel. Kungälvs backlinje var för övrigt till stora delar ny jämfört med senast mot Frillesås då liberon Hampus Kärnman var tillbaka efter sjukdom och Dennis Josefsson från Kareby/Kungälv i division 1 kom in och täckte upp för avstängde Daniel Strömqvist som åkte på ett matchstraff i onsdags.

Skoglund dominerade 

Desto längre matchen gick kom även den spelare som skulle bli matchens gigant in i spelet mer och mer, nämligen Ted Skoglund. Ted visade upp det mesta av sitt register och var hela tiden delaktig i Kungälvs offensiv genom både fina släpp och framför allt fantastiska genomåkningar. I den 27:e minuten ledde just en sådan räd till att Kungälv fick en straff då Skoglund revs ner av bortaförsvaret. Mikael Lindbergs straffslag räddades dock av gästernas duktige målvakt Viktor Birgersson, och istället fick Kungälv vänta till den 33:e minuten då Lindberg fick revansch på Birgersson efter att Lukas Persson snappade upp en misslyckas bakåtpassning och kvicktänkt förlängde bollen fram Kungälvs nr 83 som sprätte dit 3-0.

Trots ytterligare en missad straff, den här gången av Lukas Persson rätt i ribban, kunde Kungälv öka på till 4-0 innan halvtidsvilan då Ted Skoglund hittade fram till Lindberg som därmed satte dit sitt tredje mål för dagen.

Halvtidsresultat: 4-0

I den andra halvleken försökte gästerna sätta högre press på Kungälv, en press som mesta dels resulterade i fina ytor för omställningarna som IFK-spelarna så när lyckades förvalta till att öka på ledningen. Ted Skolgund hade fortsatt show och med lite bättre skärpa innanför straffområdet kunde det blivit flera mål för Ted.

Den andra halvleken förblev mållös fram till den 71:e minuten då just Ted Skoglund hittade fram med bollen till Lukas Persson som stänkte in bollen rätt upp i nättaket bakom en chanslös Birgersson i bortamålet.

Efter målet hade Kungälv sedan flera chanser att öka på sin ledning till ännu större siffror. En viss nervositet blev det dock då gästerna med tio minuter kvar av matchen satte dit två snabba mål. Kungälv redde dock ut stormen efter ett riktigt klapp-klapp-mål. Kungälvs målvakten Victor Lindblom hittade först fram med ett långt utkast till Lukas Persson som vände på spelet vilket till slut ledde till att en framstormandes Ted Skoglund lyckades med konstycket att dribbla in med bollen hela vägen i mål.

Bra tryck på läktarna 

Innan domaren blåste av matchen hann Kungälv även med att öka på till 7-2 efter att Victor Lindblom hittade fram med ännu ett långt utkast till Lukas Persson.

I Kungälv var mycket positivt. Trots det prekära läget i tabellen hade 400 personer tagit sig till Skarpe Nord och hemmapubliken var precis som laget i högform. I IFK Kungälvs omklädningsrum var det av förklarliga skäl god stämning efter matchen.

– Jag tycker vi gör en riktig starkt insats och vi kontrollerar matchen helt och hållet, speciellt i första halvlek. I andra blir vi kanske lite passiva, men vi har också en stor ledning att gå på och då kan det lätt bli så. Överlag gör vi en kanoninsats. Dennis Josefsson har bara gjort en träning med oss och kommer in i försvaret och gör det hur bra som helst. Framåt är Ted helt magisk. Vi har tidigare under säsongen skapat en hel då på våra lyft, men varit för dåliga i spelet längs isen. I Ted får vi en spelare som kan transportera mycket boll och som kan göra sina gubbar, det betyder väldigt mycket för oss, säger den spelande tränaren Hampus Kärnman.

Även Ted Skoglund var nöjd med att vara tillbaka som segrare i IFK Kungälvs omklädningsrum, även om han var något självkritisk till sin effektivitet i straffområdet.

– Min insats i straffområdet var riktigt dålig, men i övrigt fungerade det bra. Det är kul att vara tillbaka, det är alltid kul att spela bandy och jag har hållit igång på egen hand så det känns bra, säger Ted.

Kungälv seger innebär att laget tar tå blytunga poäng i bottenstriden. Kungälv är nu endast en poäng bakom Tranås i tabellen. Nästa vecka går dramat vidare då bottenkollegerna UNIK och Gustavsberg gästar Skarpe Nord. Då krävs det liknande insatser som laget visade mot Åby-Tjureda för att drömmen  om ett nytt allsvensk kontrakt ska bli verklighet.

Matchfakta: