Kvalet till Bandyallsvenskan har visat sig vara tuffare än vad många kanske förutspått. På fredagskvällen redde IFK Kungälv dock ut stormen och tog två blytunga poäng borta mot Katrineholm. 

Efter 3-3 mot Blåsut hemma i onsdags var Kungälv besvikna på sin egen insats och laget startade fredagens bortamatch på Backavallen i Katrineholm i ett rasande tempo och lånade knappt ut bollen till hemmalaget.

Målen trillade också in och efter 19 minuter spelade stod det 0-2 efter mål av Lukas Persson och Robert Thelin. Hemmalaget hade dock långt i från gett upp och inför över 400 åskådare reste sig Katrineholm och gick upp till 2-2 i mitten av den andra halvleken innan Kungälvs kaptenen Mikael Lindberg satte dit 2-3 innan halvtidsvilan.

Halvtidsresultat: 2-3

Den andra halvleken började sedan riktigt rafflande då Katrineholm först kvitterade innan Kungälv gjorde ett snabbt ryck och gick ifrån till 3-6 inom loppet av tolv minuter. Där och då såg matchen helt avgjord ut, men efter två reduceringsmål av hemmalaget i den 74:e respektive 80:e minuten blev det tio nervösa slutminuter innan domaren blåste av matchen och IFK Kungälv kunde andas ut och tacka bortasupportrarna i supporterföreningen Skarpa  rest cirka fyra timmar för att stötta laget.

Kungälv har nu tre poäng på två matcher och toppar där med kvalserien tillsammans med Blåsut som körde över Skirö på hemmais i Vänersborg.

De två första lagen i tabellen spelar i Bandyallsvenskan nästa år och för IFK Kungälvs del gäller det nu att snabbt ladda om inför bortamatchen mot Skirö på söndag.

Att det inte bara är att ställa ut skridskorna för att kvala sig upp eller för att stanna kvar i Bandyallsvenskan är AIK ett levande bevis på. Med det kanske på pappret bästa och mest meriterade division 1-laget någonsin i svensk bandy har laget endast en poäng efter de två första matcherna. Efter 1-1 hemma mot Rättvik har laget fortfarande en chans att gå upp i allsvenskan i den andra kvalserien, men att laget har det tufft visar att sammanslagningen av de två allsvenska serierna inför den här säsongens har spetsat till nivån betydligt och att det numera ställs riktigt höga krav på lagen som vill spela i allsvenskan.

 Matchfakta Katrineholm Bandy – IFK Kungälv