IFK Kungälv fick slita hårt för poängen under söndagens bortamatch mot Skirö som spelades i Sapa Arena i Vetlanda. Till slut kunde man reda upp det hela efter att lagkaptenen Mikael Lindberg visade kyla och satte dit en straff i slutminuterna. 

Samtidigt som Kungälv bortaslog Katrineholm i fredags besegrade Blåsut småländska Skirö med hela 14-2 hemma i Arena Vänersborg. Med det resultatet i åtanke trodde nog de flesta att IFK Kungälv skulle få en enkel resa och match i Småland under söndagen.

Helt fel skulle det visa sig då hemmalaget gav Kungälv en rejäl match från start till mål. Det började med att hemmalaget tog ledningen i den 4:e minuten genom Adam Niklasson. Kungälv kom dock tillbaka i matchen genom ett hörnmål av Mikael Lindberg, men smålänningarna var luriga matchen igenom och med en storspelande Philip Zander i hemmamålet kunde Skirö återigen ta ledningen då Hannes Karlsson gjorde 2-1 i den 22:e minuten.

Ledningen höll i sig till den 36:e minuten då Kungälvs egen smålänning Kalle Öberg hittade fram till Robert Thelin som satte dit 2-2. Innan halvtidsvilan tog Kungälv också ledningen efter att Lukas Persson pangat in ett frislag.

Halvtidsresultat: 2-3

I den andra halvleken blev det sedan målsnålt värre fram tills att Skirö kvitterade till 3-3 då Adam Niklasson gjorde sitt andra mål för dagen då det var hemmalagets tur att sätta ett frislag. Resultatet stod sig fram till den 86:e minuten och det krävdes då ett straffslag för att överlista Zander i målet. Straffen slogs in av IFK Kungälvs lagkapten Mikael Lindberg och gav Kungälv en riktigt viktig serie i kvalserien som visat sig bli en riktig nervpärs för IFK Kungälv.

Så här långt har laget dock visat kyla i slutet av matcherna och rett ut stormarna som de hungriga division 1-lagen har blåst upp runt Kungälvs försvaret.

Efter tre omgångar toppar nu Kungälv kvalserien med fem poäng. Bara ett poäng bakom ligger Katrineholm som under söndagen besegrade Blåsut med 8-6 på hemmais. Blåsut är inte heller långt bakom på sina tre poäng och betydligt bättre målskillnad än vad Kungälv har.

Faktum är att Kungälv efter tre matcherna endast har gjort två mål mer än vad man släppt in – så den som hade räknat med att Kungälv skulle köra över sitt motstånd har så här långt haft fel.

Nu vänder kvalserien och redan på onsdag möter IFK Kungälv Skirö igen då smålänningarna kommer till Skarpe Nord 19.00.

Supporterföreningen Skarpa som varit på plats och stöttat Kungälv med organiserade bussresor under de fyra senaste bortamatcherna i Karlstad, Tranås, Katrineholm, och Vetlanda får därmed en liten kortare resa då det räcker med en kortare promenad ner till Skarpe Nord.

Supportrarnas engagemang räcker inte att beskriva som elitseriemässigt, då inte ens lagen som just spelar SM-semifinaler supportrar kan mäta sig med Skarpas stöd på bortais.

OBS! Matchen mot Skirö på Skarpe Nord spelas på onsdag 19.00 och inte tisdag som det stod i en tidigare version av denna text.