IFK Kungälv säkrade på söndagen ett nytt kontrakt i Bandyallsvenskan genom seger med 4-2 borta mot Blåsut. Segern bärgades av ett lag som de senaste månaderna spelat med en enorm press på sina axlar. 

I fredags grinade marginalerna IFK Kungälv i ansiktet på ett helt otroligt sätt. Efter 96 minuter hade Katrineholm på något sätt vunnit matchen och IFK Kungälv ställdes därmed inför en ren ödesmatch i den sista omgången då seger krävdes borta mot Blåsut i Arena Vänersborg.

Blåsut taktik inför söndagens match var tydlig. Backa hem med hela laget och försöka utnyttja Kungälvs misstag. Kvalbandy handlar inte om något skönlir och trots att IFK Kungälv tidigt tog ledningen efter ett långskott av Mikael Lindberg, och Lukas Persson skjutit ”mittbena” på hemmamålvakten efter ett frislag från 35 meter, stod det 2-2 i halvlek efter två hörnmål från hemmalagets sida.

Hemmalaget brände också en straff i den första halvleken som sköts i ribban och som tillkom efter att Axel Garstam i Kungälvsmålet först gjorde en fin räddning innan en Kungälvsspelare och en hemmaspelare krockade med varandra i straffområdet.

Kungälv borde också fått chansen på straffslag i den första halvleken då Robert Thelin tillsynes helt solklart blev hakad när han skulle lägga in 3-1 i öppen kasse innan Blåsuts kvittering till 2-2.

Halvtidsresultat: 2-2

I halvtid var IFK Kungälv därmed utslagna ur Bandyallsvenskan då Katrineholm hela tiden hade minst oavgjort i sin hemmamatch mot Skirö.

I den andra halvleken backade Blåsut, om möjligt, hem ännu mer trots att IFK Kungälv tidigt gjorde 3-2 genom Ted Skoglund – ett mål som där och då betydde att Blåsut endast låg trea i kvalserien och skulle missa avancemang.

Matchen fick efter Skoglunds mål därmed en märklig och nervös karaktär.

Blåsut taktik verkade fortsatt vara att vänta ut ett misstag från Kungälvs sida för att kunna göra 3-3 vilket hade räckt för att gå upp i Bandyallsvenskan och skicka ner Kungälv till serien de själva kämpade för att lämna.

Kungälv ville å sin sida inte bjuda på något bakåt och försökte därför anfalla smart för att inte gå bort sig.

Båda lagens taktik fungerade på så sätt att Kungälv fortsatte att skapa de flesta chanserna genom framför allt hörnor. Misstag kom dock då och då från Kungälvförsvarets sida  och Blåsut fick därmed några riktigt farliga chanser att kvittera.

I mitten av den andra halvleken kom hemmalagets gyllene chans då ett långt lyft friställde en blågul spelare som kom helt fri med Kungälvs 18-årige målvakt Axel Garstam.

Garstam, som mitt i säsongen utan att tidigare ha spelat en seriematch för A-laget fick kliva in i skadade Victor Lindbloms frånvaro, kom dock ut och gjorde sig stor och lyckades göra sin absolut viktigaste räddning i bandykarriären.

Kungälv fortsatte efter det att mala på och skapade totalt 13 hörnor i matchen. Många av hörnorna var också både bra inslagna och träffade av skyttarna men gång på gång stannade bollen i Blåsuts mur på mållinjen.

I den 79:e minuten kom till slut ändå det förlösande 4-2 målet för Kungälv då Ted Skoglund till sist fick fram bollen till Elias Modin som lirkade in bollen i mål. Ett vilt kramkalas utbröt efter målet framför de tillresta supportrarna i Skarpa som precis som laget dock hade många svettiga minuter kvar att reda ut.

Den sista kvarten av matchen stred Kungälvspelarna för klubbmärket på bröstet och färgerna på dräkten. Trots att ”allt” gick emot laget under kvalet redde spelarna till slut ut stormen och de kunde därefter välförtjänt fira ett nytt kontrakt med sina trogna supporters som de senaste månaderna rest land och rike runt för att stötta sitt lag.

När man nu med sista matchen spelad kan summera säsongen har den verkligen varit en bergochdalbana för IFK Kungälv.

Inför årets säsong ställde IFK Kungälvs A-lag upp med sitt kanske sitt yngsta lag i historien på isen.

Ett lag som verkligen imponerade under försäsongen genom segrar mot bland andra elitserienykomlingen Frillesås och genom att ta sig till slutspel i den Allsvenska Supercupen.

När serien väl började gick det tyngre, men att marginalerna är små visar inte minst hemmapremiären mot Frillesås där IFK Kungälv föll med uddamålet i en helt jämn match på Skarpe Nord. Frillesås seglade sedan vidare och gick upp i Elitserien medan Kungälv med en hårsmån säkrade ett nytt kontrakt.

Inför säsongen hade en stor del av IFK Kungälvs trupp aldrig tidigare spelat i Allsvenskan. Nu har det unga laget samlat på sig ett år med otroliga erfarenheter. Efter lite vila och en hård försäsong kommer IFK Kungälv förhoppningsvis att visa Bandysverige under den kommande säsong att vi återigen är redo för att kriga om bättre placeringar i Allsvenskan. Nästa års Allsvenska blir också intressantare än på länge då Katrineholm, Rättvik och storsatsande AIK Bandy följer med IFK Kungälv upp i serien medan Uppsalaklubben Unik får lämna den tillsammans med Nitro Nora och Gustavsberg.

Matchfakta: Blåsut BK – IFK Kungälv