IFK Kungälvs nya huvudtränare Anders Uhlin är på det stora hela nöjd med säsongens första träningsmatch. Fokus den närmaste tiden kommer ledarteamet att lägga på att hitta både rätt uppställning för laget och på att varje spelare får ut maximalt av sin förmåga.

– Det kan vara så att någon spelare som till exempel normalt brukar spela back egentligen kan få ut mer på en annan position, det är något jag lägger en del tid på nu i mina tankar, säger Uhlin. 

I lördags startade IFK Kungälv upp försäsongen på allvar då man gästade IFK Vänersborg på bortais. Sett till förutsättningarna inför matchen är Anders Uhlin nöjd med vad han fick se – trots att Vänersborg vann med klara 8-2.

– Vi vill ju möta så bra motstånd som möjligt under försäsongen och när matchen bokades visste vi inte riktigt hur många pass vi skulle få i ishall. Vi hade kanske hoppats på några fler. Nu blev det två 50-minuterspass och vi möter ett kvartsfinallag från elitserien med 15 pass på stor arena, om man begrundar det så tycker jag egentligen vi genomför en väldigt bra match – framför tycker jag killarnas approach till matchen var jätteviktig och jag tycker vi stundtals får till fina kombinationer i offensiven och flyttar bollen bra på det stora hela. Försvarsmässigt följer vi till stora delar riktlinjerna, även om vi så klart bommar några gånger, men något annat kan man inte begära sett till förutsättningarna, säger Uhlin.

Kungälvstränaren säger också att matchen har gett laget konkreta saker att börja prata om och arbeta med inför resten av försäsongen.

– Vi fick mycket med oss att börja prata om och det är egentligen det viktigaste. Sedan saknade vi Hampus, Lukas och Micke och det är ändå tre spelare som utgör stora delar av stommen i laget. Det gjorde samtidigt att andra fick chansen till mer istid och alla ska få chansen under försäsongen.

Överlag så berättar Anders Uhlin att han känner en positiv anda i laget och även de fystester som laget har genomfört under försäsongen visar att spelarna är bättre tränade än ifjol.

– När ledarteamat blev klart i våras bestämde vi tydligt hur vi vill träna, att vi skulle träna hårt med ett stort individuellt ansvar. Vi har samtal om hur vi vill träna i stort och sedan gör Kalle Öberg som håller i fystesterna individuella träningsprogram. Vi har genomför tre tester så här långt som visar att vi har gjort stora framsteg när det kommer den fysiska biten, säger Anders Uhlin.

Att han själv tackade jag till att ta över som huvudansvarig tränare för IFK Kungälvs A-lag efter att han kom in och stöttade upp ledarteamet när Kungälv låg på nedflyttningsplats efter nyår förra säsongen förklarar han med att det var en för spännande uppgift för att kunna tacka nej.

– Jag hade nöjet, att få följa med ledarna och spelarna på den resan de gjorde under den senare delen av förra säsongen och är full av beundran över vad den här gruppen klarade av. Många av spelarna gjorde sina första A-lagssäsonger och många förstår nog inte vad de igenom då de sista sex-sju matcherna i princip var vinna eller försvinna och likadant var det sedan under kvalet. Jag tycker också att föreningen har en klar bild av vad vi vill – och att vi vill framåt med Kungälv 3.0. Första steget i det är att vi vill göra det bättre än förra året och jag tyckte helt enkelt det var för kul för att kunna låta bli att vara med, säger Anders Uhlin.

IFK Kungälvs nästa träningsmatch är mot Gripen/Trollhättan i Arena Vänersborg den 9 september. Truppen är skadefri och fram till dess får Uhlin och de andra ledarna fortsätta att arbeta med strukturerna i hur man vill att laget ska spela i vinter och hitta rätt uppställning för att få ut så mycket som möjligt av spelarmaterialet.

– Alla ska som sagt få chansen under försäsongen och vi har egentligen två alternativ kring hur vi vill ställa upp. Sedan så kommer vi försöka att hitta rätt i den uppställningen så att vi får ut maximalt av varje spelare. Det kan vara så att någon som till exempel normalt brukar spela back egentligen kan få ut mer av sin förmåga i en annan position. Det är något jag lägger en del tid på nu i mina tankar, säger Uhlin.