IFK Kungälv bärgade under lördagen en imponerade bortaseger mot Kalix – trots en riktigt mardrömsstart. Segern innebär att laget har inlett serien med tre raka segrar där två av seriefavoriterna har besegrats på bortais. 

1:a halvlek:

Det var ett taggat hemmalag som kom ut till matchen och Kalix satte full fart från start och laget fick även tidig utdelning – först 1-0 på straff genom Jimmy Berglund och sedan 2-0 på hörna genom Anton Voronchikhin efter bara fem minuters spel på Kalix IP som bjöd på perfekta förutsättningar.

Kalix var sedan även nära att kunna utöka ledningen till 3-0 när bollen dansar tango på Kungälvs mållinje men i sista stund så lyckas en för dagen duktig Victor Lindblom och hans utespelare få undan bollen.

När klockan tickade upp mot kvarten spelad så lyckades Kungälv få till en riktig lyckominut då först Elias Modin snappade upp en felpass från en av Kalix halvor och sedan kyligt rundade sin försvarare innan han sprätte in reduceringen. Minuten senare så var Modin påväg igenom igen innan han blev nerriven vilket gav Lucas Persson chansen att panga in kvitteringen till 2-2 efter att Ted Skoglund petat bollen.

Kalix skulle dock visa sig ha en otrolig procent i dagens match när det kom till hörnorna och när laget fick sin fjärde i matchen i den 27:e minuten så var det dags för Jimmy Berglund att kliva fram igen och smacka in ledningsmålet till 3-2. Resultat såg ut att stå sig halvleken ut men när klockan tickade upp mot 45 minuter så var det nyförvärvet från Motala, Viktor Uhlin, som lyfte in bollen mot Kalix straffområde och efter att hemmalagets försvar misslyckades med att rensa undan bollen så nådde den tillslut fram till Robert Thelin som kunde göra det ack så psykologiskt viktiga 3-3-målet precis innan halvtidsvilan.

- Vi är inte riktigt där i början och låter Kalix få vinna närkamperna och föra spelet vilket gör att vi redan tidigt började fundera på en time Out, men ibland är det bra att låta spelet fortgå och låta spelarna få lösa knutarna vilket de tillslut gör och vi lyckas hänga i hela första halvlek trots att Kalix är bättre än oss då och vi var såklart nöjda med att ha 3-3 med oss, säger tränare Anders Uhlin

Andra halvlek:

Det var ett annat Kungälv som skrinnade ut på isen till den andra halvleken och redan efter två minuter drev Joel Emanuelsson upp bollen och försökte bryta igenom vilket tvingade Kalixförsvaret att ta till oschyssta medel som gjorde att Kungälv fick en straff som Mikael Lindberg förvaltade på bästa sätt fram till 3-4  och en drömstart på halvleken för Kungälv.

Kalix försökte jaga en kvittering gick går gång på gång bet när de fångades in av Kungälvs duktiga försvar,  och återigen var det en hörna som behövdes för att Kalix skulle göra mål, denna gång av Jonathan Johansson som smaskade in en vänsterhörna i den 63:e matchminuten, vilket gav hemmapubliken får vittring. Än större jubel blev det från hemmapubliken när Kalix tog ledningen i den 76:e minuten på en ny hörna (!).

De rödblå krigarna (för dagen dock vita) visade dock prov på en oerhört fin lagmoral och när Kungälv vaskade fram sin sjätte hörna i matchen så var det tillslut Kapten Mikael Lindberg som kunde skicka in kvitteringen till 5-5 efter att Kalixförsvaret inte lyckades fort bort bollen vilket gjorde att Ted Skoglund på ett mycket kyligt sätt kunde lirka fram bollen till Kungälvskaptenen.

Direkt efter målet kom en time out ifrån Kungälvsbänken som lät tränarna Uhlin och Liw att snacka ihop sig med spelarna.

Klockan tickade därefter fort upp mot tilläggstid och Kungälv spelade runt bollen och behandlade den lugnt, vilket till slut också ledde fram till att bollen gick ut på vänsterkanten till Elias Modin. Modin lurade därefter fullständigt skjortan av sin försvarare när han med handleder av guld lätt chippade bollen över sin motståndarens klubba och skickade in en stenhård boll mot mål som Ted Skoglund lyckades styra in bollen till 5-6 och vild glädje bröt därefter ut i bortalaget.

Glädjen blev inte sämre av att Lukas Persson kort därefter kunde fastställa slutresultatet då Lukas Persson fri med målvakten kunde göra 5-7 fint framspelad av Viktor Uhlin.

– Vi får kämpa hela matchen mot deras fasta situationer som de har fantastisk utdelning på och vi ligger ju under med både 2-0 efter fem min och sedan både 3-2 och 5-4, men vi visar prov på en fin moral och tar två sköna poäng idag, säger Elias Modin som även ser fram emot att få spela mot AIK inför många tillresta supportrar från Kungälv på söndagen.

– Vi vet alltid att det blir bra stöd när Wickström arrangerar sina resor och jag är övertygad om att vi kommer vinna läktarmatchen imorgon vilket ger oss bra förutsättningar för att även kunna ta med oss ytterligare poäng hem till Kungälv, avslutar Elias Modin.

Segern innebär att Kungälv har inlett Allsvenskan med tre raka segrar. Två av segrarna har kommit på bortais mot de förväntade topplagen Kalix och Nässjö.

Matchfakta Kalix Bandy – IFK Kungälv.