15 omgångar har nu avverkats för IFK Kungälv i denna säsongens Superallsvenska och laget har inför säsongens avslutande tredjedel skaffat sig ett bra läge då man först klarat av säsongens mål vilket var att klara nytt kontrakt – men även spelat till sig en bra placering i tabellen som ger smak på mer. I helgen väntar nu Katrineholm och Tillberga.

– Trots de fina resultaten i de senaste matcherna så känner vi att det finns saker vi skall kunna slipa på och förbättra ännu mer, säger IFK Kungälvs tränare Anders Uhlin. 

(Foto: Johan Spanås/bandyfoto.se)

Just nu ligger IFK på en fjärdeplats, endast en poäng bakom AIK och Nässjö som just nu ligger på plats två och tre som innebär att man får försöka kvala upp till Elitserien.

– Det är enorma kliv som killarna tagit på det inviduella planet, men även som kollektiv då vi nu har säkrat försäsongens mål med nytt kontrakt och kan börja sätta upp ytterligare mål vilka innebär att vi vill vara med och kriga hela vägen in till seriens slut, säger tränaren Anders Uhlin när han summerar säsongen så här långt.

15.00 på lördagen är det avslag på Backavallen i Katrineholm när Kungälv ska inleda den första av två matcher den här helgen då Katrineholm och Tillberga ska besökas och förhoppningsvis även besegras. Men det är två lag som krigar för sin existens i Bandyallsvenskan och det kommer inte vara några lätta poäng för Kungälv att hämta hem den här helgen.

Det gäller för laget att fortsätta med sin ödmjuka inställning att ge 100 procent matcherna igenom för att få segertåget att tuffa på som nu är uppe i tre raka segrar.

– Det är två lag vi möter den här helgen som verkligen behöver varenda poäng de kan få nu när lagen är placerade i botten av tabellen, och då vi var i en liknande situation under förra säsongen så vet vi att det kan finnas en sorts desperation i både Katrineholm och Tillberga. Då gäller det för oss att verkligen vara noga i det vi gör och följa vår matchplan till 100 procent. Om vi gör det så finns det såklart goda chanser till nya poäng, säger Uhlin.

Katrineholm var tillsammans med Kungälv det laget som knep platsen upp till Allsvenskan i ett rafflande kval där alla lagen tog poäng ifrån varandra. I mötena mellan Kungälv och Katrineholm så tog man var sin seger när siffrorna skrevs till 5-6 båda matcherna.

Kikar vi närmare på individnivå i Katrineholm så är det två spelare som sticker ut rejäl; Linus Doktare (31 poäng) samt Niklas Eriksson (19 poäng) och noterbart är faktiskt att mer än hälften av Katrineholms mål kommer från någon av ovan nämnda herrars klubba.

Kungälv med supportrar åker efter Katrineholm sedan vidare mot Västerås där det vankas en härlig Winter Classic som det kallas borta i staterna då Tillberga under helgen byter ut sin hemmaarena ABB Nord mot Hubbovallens naturis och lockar med ett arrangemang som det satsas väldigt mycket på.

För Tillberga har dock säsongen gått lite trögare än vad folk hade förväntat sig. Laget som åkte ner ifrån Elitserien till Allsvenskan inför den här säsongen har fått strukturera om mycket och därmed även tappat ett flertal tongivande spelare, dock finns det ändå mycket talang kvar i detta unga lag och när man ska kika närmare där på det inviduella planet så ser man Västeråsskolade Max Mårtensson, förra säsongens P21-landslagsmålvakt Kevin Sterner, samt Kasper Sandgren som 2016 blev Elitseriens yngsta spelare genom tiderna när han blott 14 år gammal fick hoppa in och spela ett annandagsderby mot Västerås.

Utöver det ungdomliga i truppen så kan nu även Tillberga krydda på med rutin i massor då Tobias Eriksson samt den tidigare IFK-spelaren Pekka Rintala blev klara för Tillberga under transferfönstrets sista timmar den 15 Januari och nu är redo för att göra comeback i Tillberga.

– Trots de fina resultaten i de senaste matcherna så känner vi att det finns saker vi skall kunna slipa på och förbättra ännu mer. Det har varit så att vi har släppt in lite för billiga mål och sedan framåt inte haft den effektiviteten som vi önskar. Det är saker som såklart måste sitta där om vi ska kunna vara med och slåss om topplaceringarna under slutskedet av serien där det är oerhört jämnt för dagen och det kommer säkert att vara så hela vägen in i den sista omgången.

– Sedan är det även glädjande att vi återigen har alla spelare tillgängliga och det är också något som vi behöver såklart när det ska dra ihop sig, men nu tar vi först sikte på den här helgen som kommer med två roliga samt tuffa bortamatcher med en trupp som verkligen är sugna på fler segrar, avslutar IFK Kungälvs huvudtränare Anders Uhlin.