På torsdagen kokar det på Skarpe Nords läktare då det är dags för Annandagsdrabbning mot Gripen/Trollhättan. På isen ställs två lag som vill bryta en negativ trend och börja spela in viktiga poäng.

Annandagen är bandyns högtid och är till skillnad från en stor del annan idrotts som idag konsumeras byggd på genuin tradition. Den 26:e december går man på bandy helt enkelt.

På Skarpe Nord kommer både hemmalagets supportrar och spelare vara laddade till tänderna för att skapa en härlig inramning och en sevärd bandymatch.

Gripen favoriter

Motståndarna Gripen är på förhand favoriter och var ett av lagen som inför säsongen tippades att göra upp om seriesegern och en plats i Elitserien kommande säsong. IFK Kungälvs tränare Anders Uhlin tippade som enda tränare laget som vinnare av Allsvenskan, samtidigt som de flesta av hans kolleger i de andra allsvenskan klubbarna lade sitt tips på Falun.

Med tio spelade matcher så här långt kan man konstatera att nästan samtliga av tränarna haft fel. Falun ligger just nu på en sjunde plats i tabellen och Gripen ligger fyra platser bakom på en blygsam 11:e plats. IFK Kungälv ligger i sin tur på en ännu blygsammare 14:e plats och parkerar just nu på en negativ kvalplats.

Radat upp förluster

Både Kungälv och Gripen ha de senaste matcherna radat upp förluster. För Kungälvs del har insatserna dock lovat mer än resultaten och senast borta mot topplaget Boltic borta (förslut med 5-4), började spelet att klaffa än mer.

I Kungälv har det också varit ett känt faktum inför årets säsong att förlusterna kunde komma. Föreningen har av både ekonomiska skäl och klubbens framtidsinriktning ställt ett rekordungt lag på isen.

Förhoppningen har varit att de unga killarna med förtroende ska växa och på sikt bygga stommen till ett framtida lag som inom några säsonger återigen kan vara med och kriga om en plats högt uppe i tabellen.

För Gripens del kan förlusterna, (uppe i fem raka) vara svårare att hantera. Laget är på pappret ett av de namnkunnigaste i allsvenskan med offensiva ess som Tony Eklund och Mikko Lukkarila, men på sammantaget har man inte fått spelet att stämma. Att hantera en situation där kanske målsättningen inför säsongen redan ser ut att vara orealistisk att nå med fler än hälften av matcherna kvar att spela, är inte en lätt nöt att knäcka för lagets ledarteam.

- Det är stor skillnad att spela i med- och motgång. Just nu är mycket emot, konstaterade lagets assisterande tränare Sebastian Isaksson i lokaltidningen Ttela efter lagets senaste förlust med 2-4 hemma mot Katrineholm.

I samma veva utryckte han också att det var skönt att det då var ett speluppehåll fram till Annandagsderbyt mot Kungälv.

- Uppehållet kommer lägligt, nu är det hårt arbete som gäller och att tillföra psykisk energi i truppen.

Om Trollhätteborna får ordning på sina saker så kommer Kungälv verkligen att få bekänna färg.

Lindberg spelar?

I Kungälv har dock lite nytt hopp tänts då legendaren Mikael Lindberg nyligen meddelade att han tänker göra comeback för att stötta de unga spelarna i truppen. Lindberg slutade inför den här säsongen och har efter det varit med som assisterande tränare runt laget.

Om Lindberg som gjorde sina första träningspass i förra veckan kommer att finnas med mot Gripen får bli något att fundera över för både publiken och Gripen fram till att truppen lämnas in till domarteamet någon timme innan matchstart.

Klockan 15.00 sker avslaget. Knappt två timmar senare vet vi vilka som är årets vinnare och förlorare under annandagen, om matchen inte slutar oavgjort, vilket i sin tur är ett relativt ovanligt resultat på Annandagen.