IFK Kungälv stod för en briljant och urstark vändning när laget trots domslut och marginaler mot sig vände underläge med 3-1 borta mot Gripen/Trollhättan till seger med 3-5.

Det började däremot som i så många andra matcher för IFK Kungälvs del den här säsongen med ett tidigt baklängesmål, den här gången efter en hörna i den 5:e matchminuten, inskjuten av Gripenförvararen Viktor Nordmark.

Gripen inledde matchen med en hög press och bara någon minut efter 1-0 målet var hemmalaget ytterst nära att även göra 2-0. Viktor Lindblom i IFK-målet stod dock för en skridskoparad av den högre, och mer klassiska målvaktsskolan, och avvärjde norrmannens Sondre Höydahl avslut.

Kungälv började efter hand att komma in mer och mer i matchen och i den 28:e minuten kunde laget kvittera efter att Joel Emanuelsson hittade rätt på hörna. Trots det valde IFK-tränaren Anders Uhlin ändå att ta en tidig timeout, där laget gick igenom hur den högra pressen från Gripen skulle hanteras. Efter avbrottet tog Kungälv över allt mer av spelet. Niklas Holopaninen hade bland annat ett rykande skott i stolpen, men trots mer och mer Kungälv var det Gripen som i halvlekens sista minut kunde göra 2-1 då Adam Blomster hittade rätt.

Halvtidsresultat: 2-1

Även den andra halvleken inleddes med ett tidigt mål från Gripens sida. Men precis som på annadagen lät sig Kungälv inte nedslås av ett tvåmålsunderläge en bit in i den andra halvleken. I den 59:e minuten bjöds publiken på en riktig klassmål, då Anton Ysing efter att ha tagit emot en snygg lyftning från Viktor Uhlin kom ur avslutsvinkel och istället elegant spelade vidare bollen till Christopher Trysberg som enkelt kunde rulla in bollen i öppet mål.

Kungälvs jakt efter en kvittering fick sig efter det ett rejält avbrott då laget några minuter senare drabbades av en dubbelutvisning efter fina dribblingsnummer av Kungälvsbekantingen Mikko Lukkarila. Troligen var det helt korrekt att ge både Anton Ysing, och och Greger Svehn tio minuter vardera på botbänken, men då domaren valde att endast visa ut Anssi Hänninen efter en snarlik situation några minuter tidigare när Viktor Uhlin var på väg att åka sig fri, var Kungälvsspelarnas frustration över domslutet fullt naturligt.

Med två spelare mindre på isen fick Kungälv rikta in sig på försvar och som de gjorde det.

Kungälvsspelarna slet och Joel Emanuelsson offrade sig så att både skydd och hjälm flög av honom. I just denna situation var det nära att Gripen fick lite extra hjälp för att öka på sin ledning, då Kungälvsspelarna slutade att spela och ingen i domarteamet verkade registrera att Joel Emanuelsson hjälm inte satt kvar på hans huvud. I den beskrivna situationen skapades en hörna som dock inte resulterade.

Med kvarten kvar att spela och Kungälv blev fulltaligt blev hemmalaget allt mer stressade samtidigt som Kungälv tog över mer och mer. I den 84:e minuten var det dags för Robert Thelin, poängräddaren i slutminuterna på annandagen, att återigen kvittera mot Gripen.

Bara en minut senare tryckte matchens gigant Viktor Uhlin på farten i en av sina oräkneliga offensiva uppåkningar och med ett fint skott från distans kunde han för första gången ge Kungälv ledningen i matchen.

Uhlin var inte bara bra offensivt utan var lika stark i hemjobbet, inte minst när Gripens Tony Eklind i slutet av matchen försökte använda sin skridskoskicklighet då hemmalaget frustrerat jagade en kvittering.

Några riktigt farliga chanser lyckades hemmalaget aldrig att skapa och istället kunde Kungälv ökade på till 3-5 efter att Anton Ysing, som verkligen hittat målformen, kunde punktera matchen.

Trots ett tidigt underläge och psykologiskt tunga mål precis i slutet av den första halvleken och i början av den andra lyckades alltså Kungälv återigen att komma tillbaka från ett tvålmålsunderläge.

IFK Kungälv visar just nu upp en enorm moral och kämpaglöd och det unga laget ser verkligen ut att ha börjat hitta ett vägvinnande spel som inte var så lätt att skönja för en månad sedan.

Kan laget fortsätta på samma sätt finns det stor anledning att se på tillförsikt inför den andra halvan av säsongen.

Samtidigt som spelarna gjorde sitt på isen stod även den trogna supporterklubben Skarpa för en gedigen insats. Trots att IFK fortfarande ligger på negativ kvalplats toppar klubben den allsvenska publikligan. Hade det funnits ett räkneverk för hur många supportrar de allsvenska lagen har med sig på bortais, hade Kungälv högst sannolikt toppat även den tabellen.

Matchfakta hittar ni här.