Vi vill med detta brev berätta om bakgrunden till våra ställningstaganden och hur vi landat i att vi inte ställer upp på att träna eller spela bandy just nu.

Under hösten har vi med många andra sett hur covid-19 ökat i spridning i samhället, och redan för ett antal veckor sedan såg vi vart detta var på väg.

Vi har sett det som högst osannolikt att Allsvenskan skulle kunna starta som planerat och i den utformning som fastlagts.

Vårt förslag, för att ha en chans att genomföra Allsvenskan fullt ut var att skjuta på premiären till 26 december och sedan dela upp allsvenskan i norr och södergrupper. Det skulle göra att resor minimeras samt att det skapar något mer flexibilitet att kunna hitta ändringar under resans gång.

Under de senaste veckorna har Regeringen, Folkhälsomyndigheten tydligt skickat signaler om att vi alla måste ta ett ansvar nu. Dessutom gick vår region Västra Götaland gått ut med utökade allmänna råd som bland annat handlade om att all träning och matcher för personer födda tidigare än 2005 skulle upphöra. Dock kunde undantag göras för de som anses ha idrotten som sitt yrke. Enligt Riksidrottsförbundet ska det gälla om man har idrotten som sin huvudsakliga sysselsättning. Här har Svenska Bandyförbundet klivit in och gjort en tolkning som säger att spelare i Allsvenskan ska omfattas av detta. Vi förstår inte hur man kan anse spelare som oftast har heltidsjobb eller studerar och ägnar sig åt sin bandy på fritiden kan omfattas av detta.

Varför detta undantag finns är ju lika självklart som förståeligt. Det är ju för att man inte kan ge människor förbud att förvärvsarbeta och bli utan sin huvudsakliga inkomst! Det handlar om att familjer ska ställa mat på bordet! Då måste man väga dessa saker mot varann.

Dessutom, de lag som har spelare som verkligen är yrkesverksamma har givetvis större resurser att agera som en arbetsgivare som vilket företag som helst. Då kommer nästa frågeställning in…OM vi nu skulle klassas som yrkesverksamma, då träder Arbetsmiljölagen in, och den kan ingen sätta sig över i Sverige! Det tvingar i så fall föreningarna att göra riskbedömningar och ta fram handlingsplaner för hur medarbetarna (spelarna) ska skyddas från risker. Onödiga resor på ett icke smittsäkert sätt är något man då har ansvar för. Klubbar som faktiskt har riktiga yrkesverksamma spelare har givetvis helt andra resurser att ordna resor etc på ett annorlunda sätt än klubbar i Bandyallsvenskan.

Mot bakgrund av detta, och för att skydda våra spelare, deras anhöriga och att ta ett samhällsansvar genom att inte mer än nödvändigt bidra till smittspridning har vi i IFK Kungälv beslutat oss för, och som vi i flera veckor varit tydliga med:

* Vi åker inte till matcher där vi behöver åka med allmänna transportmedel (tex tåg) och/eller som kräver övernattning (tex hotell)

* Detta gäller så länge utökade allmänna råd gäller i vår region och/eller den region matchen spelas i

Laget har under hösten kört på stenhårt på is, men nu när vi ser hur smittan eskalerar har vi även med omedelbar verkan avbrutit samtliga träningar för att ytterligare skydda spelarna och dess anhöriga, men också av hänsyn till deras arbetsgivare som står för deras levebröd.

Jag vill också göra ett par förtydliganden.

* Vi har (som rykten säger) ALDRIG sagt att vi inte tänker åka till Kalix. Vi kommer att åka dit OM regionernas utökade allmänna råd i Västra Götaland och Norrbotten hävts. Vi ser helst också att övriga matcher vi nu inte kommer att åka till skjuts på framtiden.

* Vi har INTE varit för en stängd serie. Vi var inte en av föreningarna som önskade detta.

Spelartruppen är självklart bedrövade över att inte kunna träna och spela just nu när de tränat så hårt fram tills nu, men alla är helt överens om att detta är helt rätt att göra. Det är klart att vi vill spela bandy, men inte till vilket pris som helst. Nu vill vi ta vårt lilla ansvar och om vi så kan bidra lite till att bryta smitökningen vill vi göra det.

Hela föreningen är överens om detta, och vi vill rikta ett innerligt tack till våra fantastiska supportrar i SKARPA som stöttar och står bakom våra ställningstaganden, samt våra partners som stöttar oss ekonomiskt i en tid när vi ställts inför stora prövningar.

Men vi som förening tar inte paus, vi kommer att driva på framåt starkare än någonsin framöver!

Bandyhälsningar,

Ola Dagliden
Ordförande IFK Kungälv