Till kommande helgs hemmamatcher mot Västanfors på lördag, och Ljusdal på söndag kommer IFK Kungälv till spel.

Det har nog inte undgått någon att vi tidigare föreslagit att skjuta fram seriestarten till efter att utökade restriktioner och allmänna råd upphört. Detta för att hjälpa till att hålla nere smittspridningen. Vi har också ställt oss mycket frågande till hur Bandyallsvenskan kan undantas från rådet att inte träna och spela matcher just nu. Det är ju på grund av detta undantag som serien kan spelas redan innan 13 december.

När det nu trots allt blev så, har vi gått ut med principer för att undvika de värsta risker till onödig smittspridning, och för att skydda våra spelare, deras anhöriga, deras arbetsgivare samt av respekt för samhället och inte minst de som sliter i sjukvården. Dessa principer står vi fast vid, och har sagt att vi under inga omständigheter backar på. Det är;

-        Vi åker inte till matcher som kräver allmänna transportmedel (tex tåg) och/eller som kräver övernattning (tex hotell)

-        Dessa principer håller vi fast vid till att börja med fram till 13 december

Det har också varit lite olika turer med vilka regler som gäller i denna extrema situation. Först kom beslut om att stänga serien för nedflyttning för att föreningarna själva skulle kunna ta ansvar för i vilken utsträckning man kunde/ville spela, och baserat på det samt eskalerande smittspridning började vi fundera på om det ens var rimligt att spela hemmamatcher först fram till 19 november då de utökade restriktionerna för Västra Götaland gällde till, och som nyligen förlängdes till 13 december. Kort därefter kommer ett förtydligande kring reglerna, och nu skulle den normala regeln (som vi uppfattade som undantagen i år då serien är stängs) gälla kring att vid WO på hemmamatch så diskvalificeras man från tävlingen, dvs man åker direkt ur Allsvenskan. DETTA HAR IFK KUNGÄLV ÖVERKLAGAT till Svenska Bandyförbundet som nu ska behandla detta.

Vi har på alla sätt försökt framföra orimligheten i att vi för det första spelar innan 13 december alls, men åtminstone att vi föreningar skulle kunna få ta eget ansvar för våra egna avvägningar. Så uppfattade vi andemeningen av den kommunikation som kom ut gällande stängd serie.

Alltså har vi ställts inför två val.

-        Lämna WO och åka ur allsvenskan

-        Spela hemmamatcher fram till 13 dec mot vår vilja

Vi har idag fattat ett beslut, och det är att vi spelar matcherna under helgen – under protest!

Vi har hela tiden sagt, att våra ovan nämnda principer för bortamatcher ligger fast, men huruvida vi tränar och spelar övriga matcher tar vi vecka för vecka. Nu gör vi så här tills vår överklagan bifallits.

DOCK, så är ingen spelare tvingad att träna eller spela. Vi kommer endast att spela med de spelare som uttryckligen vill spela. Ingen spelare ska känna press eller grupptryck att man inte ställer upp om man inte spelar. På så vis känner vi att vi kan stå upp för att vi vill skydda våra spelare, deras anhöriga och arbetsgivare. När det gäller ansvaret mot samhället så tycker vi att det viktigaste är att inte göra resorna med de allmänna transportmedlen eller att vistas med andra på tex hotell.

Vi känner oss tvingade att spela fram till 13 dec, men vi tvingar inte våra spelare!

Vi spelar alltså på lördag kl 15.00 hemma mot Västanfors, och på söndag kl 15.00 mot Ljusdal. Dock kan en och annan spelare stå över, och jag vill att vi alla visar full respekt för dem som fattar det beslutet! Samtidigt som vi ger all support och stöd till de som väljer att spela!

Nu är det full fokus på att förbereda oss för att prestera allt vi kan i helgen. Vi är underdogs nu, men när vi väl är på isen kommer vi att kriga för IFK!

Foto: Johan Spanås