Skrivet av: Leboff Svensson

IFK Kungälv spelar under onsdagskvällen sin tredje raka hemmamatch och får efter helgens matcher i Ale Arena äntligen skrinna ut på sin riktiga hemmais på Skarpe Nord när Örebro SK kommer på besök till västkusten.

- Det var två tuffa matcher som vi spelade under helgen som var och vi ligger fortfarande ganska långt efter dom lagen som kunnat träna kontinuerligt, Örebro är ett av dom lagen som har hall och har därmed kunnat träna på perfekt is hela tiden, och det är enligt mig det tuffaste motståndet man kan stöta på i denna serien. Men det blir en mycket spännande uppgift för oss, säger IFK Kungälvs tränare Anders Uhlin.

IFK Kungälv inledde sin allsvenska säsong med en seger och en förlust när Västanfors och Ljusdal togs emot i Ale Arena, och det var två matcher där det blev rejäl soppatorsk i matchernas andra halva med sex insläppta mål mot Västanfors och sju mot Ljusdal. Det är dock förståeligt att orken tryter rejält i dessa båda matcher som var IFK Kungälvs första matcher på över en månad då den sista träningsmatchen spelades 25 oktober, samt att man inte varit på stor is mer än en gång dom senaste veckorna och det var en knapp timme kvällen innan premiären i lördags. Med dessa matcher i kroppen så får man nu hoppas att formen på spelarna pekar åt rätt håll igen, och med den breda trupp som Kungälv förfogar över så ska man se till att ställa ett slagkraftigt lag på banan.

Man får dock göra det utan sin mittfältsgeneral Greger Svenn som i matchen mot Ljusdal fick ett direkt rött kort och blev i efterhand även avstängd ytterligare en match, vilket innebär att Greger varken är med mot Örebro under onsdagskvällen eller mot Lidköpings AIK på lördag. Även liberon Hampus Kärnman samt försvararen Mikael Karlsson saknas tillsvidare då dom valt att varken träna eller spela matcher under rådande omständigheter i dessa pandemitider.

Glädjande för IFK Kungälv var att Viktor Uhlin fanns med i båda matcherna under helgen som var och levererade direkt genom att göra två mål i båda matcherna, där ett av målen blev matchavgörande då han avgjorde matchen mot Västanfors på tilläggstid, och visade direkt vad han betyder för detta IFK Kungälv som under onsdagskvällen alltså möter på ett oerhört starkt motstånd i Örebro SK.

Närkelaget har inlett Bandyallsvenskan strålande och har tagit full pott såhär långt med fyra segrar på fyra matcher och 35 mål gjorda framåt. Man har byggt vidare på sitt fina grundspel och känns nu mer stabila än tidigare säsonger som varit lite upp och ner, och man leds av bröderna Robin och Simon Folkesson där den sistnämnda verkligen får ses som ett tungt nyförvärv då han återvänt till sin moderklubb igen efter succefyllda år i Elitserien som förutom spel i Broberg och Hammarby även innehöll fem säsonger i Västerås där det blev två SM-Guld samt två titlar i World Cup.

- Örebro är ett väldigt brett lag, med många duktiga spelare och vi hade en tuff match mot dom i Supercupen där vi åkte på en rejäl propp och förlorade med 10-2, och dom ligger förstås mycket längre fram än oss för dagen då dom har perfekta förutsättningar med bandyhall hos sig, säger Anders Uhlin som även är mycket glad över att hans lag för första gången denna säsongen fått genomföra ett träningspass på Skarpe Nord under tisdagskvällen som innehöll mest lätt träning för dom som önskade, medans andra körde rehab inför det tighta matchandet som väntar för IFK Kungälv närmsta veckan med fyra matcher på sju dagar.

Motståndarkollen:
Örebro SK Bandy har sedan huvudföreningen bildades 1908 spelat 63 säsonger i den högsta divisionen inom bandyn, varit i 10 stycken SM-Finaler där man lyckats vinna 5 stycken av dessa. Det första SM-Guldet kom 1955 och det senaste 1967.

Säsongen 1989/1990 så ramlade man ur den högsta divisionen i svensk bandy för första gången, efter att ha spelat i serien sedan premiäråret 1931 och sedan dess har man endast varit uppe i Elitserien vid tre ettåriga sejourer, men har det senaste decenniet fått infinna sig i att fortsatt jaga en plats i Elitserien igen.

Det finns många kända spelare som representerat Örebro genom åren och för er nostalgiker så kan man minnas Orvar Bergmark som inte bara var en duktig fotbollsspelare, för han spelade även Bandy med Örebro där det blev sex SM-finaler samt tre SM-Guld.

Om man kikar på dom spelarna som är aktiva idag med Örebro som moderklubb så ser vi framstående karriärer både hos landslagsspelaren Erik Säfström som från denna säsongen finns i Villa/Lidköping samt unga stjärnskottet Robin Öhrlund som inför denna säsongen tog klivet från Vänersborg till svenska mästarna Edsbyn.

Poängbäst säsongen 20/21:
1. Robin Folkesson (5+9=14 poäng)
2. Saku Hämäläinen (9+3=12 poäng)
3. Nico Nevalainen (7+3=10 poäng)

 

Matchen följer ni på Kungälvs-Posten för er som prenumererar eller
Genom att köpa grundseriekort (Se alla matcher i allsvenskan för bara 699kr) på https://www.bandyplay.se/subscribe och uppge IFK Kungälv som favoritförening så får vi en extra slant eller bara köpa enskild match eller Bandygrytan.se alternativt elitrapport.se

 

HEJA KUNGÄLV!