IFK Kungälv har sedan tidigare föreslagit att Bandyallsvenskan borde skjutits upp med start 26 december för att covid-19 smittspridningen förhoppningsvis skulle mattats av. Vi ansåg att vi ville ta ansvar för våra spelare och ledare genom att inte utsätta dem för onödiga risker då det inte handlar om deras huvudsakliga försörjning. Vi hade också hoppats kunna vara en del av att bidra till att pressa tillbaka smittspridningen i samhället.

Det vi sa inför seriestarten som skedde tidigare än vi tyckte var ansvarsfullt var att under dessa omständigheter inte åker på bortamatcher som kräver allmänna transportmedel och/eller övernattning. Detta för att åtminstone inte riskera att komma i kontakt med andra utanför truppen samt att inte bidra till smittspridning mellan regionerna.

För ett par veckor sedan fick vi så till slut vårt första fall i truppen av Covid-19. Det var vår tränare Anders Uhlin som drabbades. Som tur var åkte Anders egen bil till matchen mot LAIK i Lidköping istället för med bussen. Om han hade åkt med bussen kan vi bara spekulera i om och hur många i truppen som också blivit smittade.

Vi ser att smittspridningen håller i sig på en extremt hög nivå, och vi tycker att det är än mer orimligt att resa runt tillsammans överhuvudtaget i ett läge där sjukvården snart inte klarar detta längre. I fredags kommunicerade regeringen och FHM ytterligare skärpta restriktioner och föreskrifter, som nu gäller fram till 24 januari 2021. Idag har det gått så långt att våra nationsgränser stängs. Vi är i ett katastrofläge!

Baserat på detta, och att återigen undvika alla tänkbara onödiga risker för våra spelare, deras anhöriga och arbetsgivare har IFK Kungälv styrelse idag fattat följande beslut.

IFK Kungälv åker inte till några bortamatcher från och med nu och fram till 24 januari 2021.

Vi anser inte att vi kan garantera några smittsäkra resor alls så som situationen ser ut nu, och det är av den oron för covid-19 som vi kommer att avstå dessa matcher. Vi vill heller inte göra värderingar mellan olika bortaresor utan kör under den här perioden en rak linje. Med andra ord lämnar vi inte vår egen anläggning under denna perioden.

Om situationen ändras eller nya besked från regering och myndigheter kommer innan 24 januari kan vi komma att fatta nya beslut.