Mycket är på gång i föreningen nu i Kungälv och hela föreningen går framåt allt från ungdomar till veteranerna i de tre olika seniorlagen, IFK A lag, Kungälv bandy och b-laget. alla är optimistiska nu att dra igång en riktig säsong igen och alla ungdomar vill komma ut och åka skridskor igen. Kul att en Akademi skall dra igång med en rödtråd som mål. Ekonomin är stabil igen. men framförallt mycket spännande matcher väntar för vårat a-lag innan serien börjar. I denna krönika om Förväntningarna på IFK Kungälvs Försäsong tänkte jag skriva om de  matcher som laget skall spela på försäsongen. Jag skall skriva om motståndare och lite om vad a-laget kan göra mot dessa motstånd, lite historik, kuriosa och fakta om matcherna.

Söndagen den 26 september möter man Nässjö i supercupen i Stinsen arena klockan 13.00.

Ett klassiskt lag och ett klassiskt möte.

Nässjö har värvat lite grann och tappat lite grann, spelare som man har tappat från förra säsongen är Isak Karlsson till AIK, Henrik  Esserius slutar, Oskar Hulthammar till Motala, Arvid Kjellberg lämnar, Linus Nilsson lämnar och Oskar Bouveng lämnar. Övriga truppen fortsätter. Spelare som Nässjö värvat är Lucas Eberhardson ny från Jönköping, Simon Lundström ny från Vetlanda denna spelare har gjort flertalet elitseriematcher med Vetlanda och är en duktig och talangfull back, Martin Lindqvist ny från Åby/Tjureda, Adam Eskilsson ny från Jönköping. Karl Broman ny P19, Kalle Bohman ny P19.

Kungälv brukar ha ganska lätt för Nässjö om man tittar på tidigt 2000-tal när båda lagen låg i division 1 och man möttes även i playoff till allsvenska. division 1 playoff kan jämföras med nuvarande allsvenskan och dåvarande div1 serie kan jämföras med nuvarande division 1 toppskiktet. Om man tittar på senare möten på 2010 och 2020 talet mellan Kungälv och Nässjö har det varit relativt jämt tex slog Kungälv Nässjö hemma på Skarpe Nord i negativt elitserie kval 2015 med 6-1. Den 23 oktober 2016 så vann Kungälv med 7-3 i Kosa supercupen I stinsen arena i semifinal. andre februari 2018 förlorade Kungälv hemma med 5-7  då gjorde dåvarande kapten Viktor Lindqvist 2 mål och 2 assist. I december förra året förlorade Kungälv med 1-5 efter 0-4 i halvlek och 1+1 poäng utav Linus Jönsson. Spelare som varit med länge i Nässjö är tex PG Patrik Gustavsson, Viktor Lindqvist och Viktor Svensson. Stabila veteraner med mycket matcher och mycket rutin och väldigt duktiga bandy spelare.

Nässjö brukar spela väldigt bra taktiskt och läsa sina motståndare bra i defensiven. alla jobbar för alla och ligger på rätt sida. Offensivt har man väldigt mycket variation och utnyttjar planens alla vinklar och vrår man har tyngd och bredd. Kungälv borde spela med ett tätt försvarspel i mötet med Nässjö och stänga ner ytor som Nässjö gillar att använda. Man behöver vara tuffa och rejäla och åka mycket skridskor för att utmana Nässjö i defensiven. Offensivt borde Kungälv träna på sitt passningsspel och speluppbyggnad för att lära sig sina grunder mot bra motstånd.

 

Torsdagen den 30 september 19.30 möter man Gripen/Trollhättan i supercupen i Arena Vänersborg.

Äntligen match mot Gripen igen tycker nog väldigt många. Gripen är Kungälvs främsta antagonist och det lovar alltid tuffa tag både på läktaren och framförallt på banan.

Gripen har gjort en del förändringar i truppen både på plus och minus sidan. Tappade spelare är Anssi Hänninen lämnar, Robin Eliasson lämnar, Tony Eklind slutar, Albin Söderström Larsson lämnar. Spelare som tillkommit Gripens A-lag är först och främst megastjärnan Johan Esplund som varit årets man 14/15 och 18/19, Vm guld 05, 09, 10 och 12 och Sm guld 14/15 och 18/19. Han kommer från AIK senast. Robin Karlsson ny från Vbg som också var utlånad till Kungälv förra säsongen, en skridskostark spelare. Cristoffer Norin ny från LAIK, en spelare som kan spela flera positioner har en bra fart och bra teknik. Har också gjort säsonger med Kalix och Villa i Elitserien. Isak Skog ny från Akilles i Finland.

Gripen och Kungälv brukar alltid ha heta derbyn och är det största derbyt för Kungälv på senare år eftersom Surte har legat i divisionerna under. Matcherna brukar bli hetlevrade och tuffa ibland på gränsen till fula och det är ofta go och härlig klackkamp på läktaren. Matcherna har på senare år slutat jämt men med lite fördel Gripen som har bättre förutsättningar och ofta ett bra lag på pappret.

I serien har ofta Gripen vunnit med några bollar både borta och hemma och vann exempelvis med 8-2 hemma 2017 man vann även borta 2020 med 1-9 i december. 2019 däremot så spelade Kungälv 4-4 hemma och vinst i slättebergshallen med 3-5. Annars har Gripen ofta segrat i serien under 2010-talet.

I allsvenska supercupen 2017 så vann Kungälv på straffar mot Gripen i gruppen och behövde slå LAIK för att gå vidare. 2018  slog man också Gripen i Allsvenska supercupen i gruppen och gick vidare och vann hela cupen efter seger mot Ljusdal i finalen. Alltså brukar det var jämt när Kungälv vinner eller många bollar upp för gripen när Gripen vinner intressant. Mycket ett mentalt spel som står och väger åt vilket håll matchen skall gå.

Spelet mot Gripen brukar alltid vara fartfyllt och dom bjuder ofta upp till dans vilket Kungälv också gör. Det brukar vara en batalj om vem som skall äga boll och driva spelet och vilka som hittar bra kontringar eller bra lyftspel. Kan bli en match att hitta närkamperna i spelet också och även ställas på hårt motstånd defensivt. Andra spelare att se upp med i Gripen är Johan Koch som har rutin ifrån elitserien och är allround och Kungälvs bekantingen Miko Lukarilla med bra teknik och skott. Det finns även ett antal relativt unga duktiga spelare. Pang pang, Putte, Uhlin och Kärnman kommer få fullt upp tillsammans  med alla andra.

Jag kommer återkomma med artikel om återstående matcher i supercupen när det närmar sig.