Nu kommer del två i Krönikan om supercupen matcherna. Kungälv har valt att inte spela några tidiga träningsmatcher utan börjar med supercupen matcherna. Först möter man alltså Gripen och Nässjö för att sedan möta LAIK, Boltic och Åby/Tjureda. Denna delen i Krönikan kommer handla om de tre sistnämnda lagen och hur läget i trupperna ser ut. Hur laget och förening ses sportslig sett och vad Kungälv har för historia mot dessa klubbar. Hur dessa klubbar spelar och hur Kungälv kan spela mot dessa.

 

lör, den 9 oktober, 16:00 – 19:00 mot LAIK i Arena Vänersborg

LAIK har gjort en heldel ändringar i truppen spelare som lämnat är Christoffer Norin lämnar för Gripen, Elliot Fröjd till Rättvik, Simon Artig slutar, Johan Karlsson slutar, Markus Sixtensson Ottosson slutar, Alexander Ahlström slutar, Ludvig Gustavsson lämnar, Isak Freden lämnar. Spelar som värvats är Albin Rönnkvist ny Ready, Tobias Augustsson Villa/Lidköping, Linus Hagman ny Villa/Lidköping, Simon Fröjd ny Motala, Oliver Hellgren ny Villa/lLidköping, Henrik Larsson Comeback och Erik Tengström ny Villa/Lidköping.

Kungälv och LAIK har möts i dubbelmöten alla de åren Kungälv legat i allsvenskan sen man ramlade ner från Elitserien 2016. Lite spännande är att det har alltid slutat med hemma vinst för det laget som spelat hemma med några bollar, förutom vid ett tillfälle då det blev oavgjort på Skarpe Nord resultat 2-2. Förra säsongen vann dock LAIK båda mötena men då var det Corona och Kungälv hade flera spelare som stod över hela den säsongen. Första säsongen Kungälv spelade i allsvenskan efter degraderingen vann man också båda mötena med LAIK då kvalde Kungälv också upp till Elitserien. LAIK kvalde upp till elitserien 2020 men kom sist i sin kval grupp efter Frillesås, Sirius och Falu BS/BK

LAIK är alltid svårspelade och har ett skridskostarkt, bra skolat och tekniskt lag dom är också unga och pigga. Dom brukar spela med mycket olika spelide och spelstarter och har bra bredd och organisation i laget, man har ofta passnings skickliga spelare. defensivt brukar man vara lite sämre. Kan Kungälv i denna matchen spela med en starkt organisation,  bra speluppbyggnad och kontroll av matchen så kan vi kontrollera spelet och även vara täta defensivt så att vi kan få omställningar och stoppa LAIK fart och ungdomliga frenesi.

 

lör, den 16 oktober, 17:00 – 19:00 mot Boltic i Arena Vänersborg

I Boltics trupp har det hänt en hel del mycket omsättning många som har lämnat och många som har utökat truppen. På minus sidan har vi Johannes Gustavsson Frillesås, Simon Främgård Falu BS, Max Sundelius Vänersborg, Simon Postgård. På plus sidan har vi Adam Stålberg Nässjö, Gustav Rohm Vänersborg, Jakob Jansson Vänersborg, Amund Solem Sandviken, Iver Dilling Sandviken, Joakim Westberg Örebro, Axel Strandberg Ljusdal och Elis Lindgren Tellus.

Boltic är som alla bandyvänner vet en anrik klubb med fler sm-guld på 70 och 80-talet man har nio stycken totalt och vann sju raka guld mellan 79 och 85. lite roliga magiker som spelat i Boltic Förr, är Bempa Ericsson, Per Togner och Fille Broström.  Kungälv har allt som oftast varit flera placeringar under Boltic Historiskt sett och varit i dom nedre regionerna i allsvenskan som det förr hette när Boltic låg i toppen och gick till sm-finaler. Mellan åren 1978till 1981 låg Kungälv i Div 2 som det kallades och mötte bara Boltic 2 ggr innan det när Boltic låg i div 1 säsongen 76-77 och 77-78 mötes man. Kungälv gick upp i allsvenskan igen 83-84 och hamnade återigen i samma serie som Boltic men låg då långt efter i serien. I nutid har möten med Boltic slutat med 3 segrar för Boltic och 5 segrar för Kungälv om man räknar från 2017  när Kungälv kom ner i allsvenskan.

Mot Boltic borde Kungälv spela ett frejdigt anfallsspel och fylla på med mycket folk i planen och våga gå på genombrott men även gå runt på kanterna då Boltic brukar spela lågt försvarsspel och kontra, det är  även viktigt att vi är tydlig i våra roller och att varje man vet vad han skall göra för att hjälpa varandra och kunna variera anfallsspelet. Om vi lyckas med ett tvåvägsspel och har folk på båda sidor kan det gå bra. Ofta är det heta känslor mot Boltic så det gäller att var coola och hålla oss på banan men ändå vara resoluta och kompakta. fasta situationer är viktigt som alltid.

 

sön, den 17 oktober, 15:00 – 17:00 mot Åby/Tjureda i Åby.

Åby/Tjureda har förnyat lite grann i truppen, inte speciellt många nyförvärv men man har flyttat upp endel unga killar, man har tappat desto fler killar. Killar som lämnat är Gustav Ek Kungälv, Martin Lindqvist Nässjö, Vincent Trygg Motala. Nya i truppen är Viktor Lindahl ny från Jönköping. Man erbjuder och kontrakterar också ett gäng spelare mellan 18 och 16 år från egna leden, dessa är Hannes Erixon och Svante Karlsson 2004, Vilgot Belfrag och Noa Gummesson 2005 och Algot Thuresson 2006.  Viktiga Christoffer Claesson, Johan Gunnarsson och Filip Fransson fortsätter också.

Åby/Tjureda hade bara spelat två säsonger i bandyallsvenskan när man tog klivet upp i elitserien 2019. Alltså hade man inte gjort en enda säsong i elitserien eller allsvenskan innan det. Kungälv har inte möt Åby speciellt ofta och de gånger man har möts har varit de två åren innan Åby gick upp i elitserien mötena har slutat jämt. Senaste säsongen vann dock Åby med 0-9 på Skarpe nord.  lite kuriosa är att Åbys Gabriel Hultgren är en utav dem som slås om en plats till p21 landslaget i vinter och man hade en ordförande i Owe Svensson som suttit i 53 år fram till 2019.

Åby/Tjureda är lite utav en lagmaskin skulle jag vilja säga på den här allsvenska nivån som dom är nu på man har ett väldigt bra grundspel och bra positions spel och ligger rätt i båda riktningarna. Kungälv har dom gånger man möts vunnit med kämpar glöd och att stjärnspelarna levererat. Åby har en gäng bra spelare som är riktigt bra skridskoåkare och passningsspelare man har bra tempo i sitt spel och det är varierat. Exempel på sådana spelare är  Filip Fransson, Johan Gunnarson och Erik Quiros. Kan Kungälv få ett varierat anfallsspel och ett bra styrspel kan man hota Åby. Det gäller också att äga mycket spel och att försöka diktera villkoren i matchen så att man kan ha energi kvar att avgöra och vinna dom viktigt situationerna och detaljerna i spelet.

 

l